Muzică | Mera World Music, o experiență glocală

*4-7 august 2022*

Festivalul Mera World Music se află acum la cea de-a șaptea ediție și își propune să revină cu experiențe memorabile. Artiști renumiți, cum este Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, dar și interpreți locali din diferite țări mai puțin cunoscuți se reunesc la Mera pentru a ne introduce în atmosfera unei muzici inspirate din tradiție. András Bethlendi ne-a povestit mai multe în interviul acordat ziarului Făclia.

Întâi de toate, ce înseamnă world music

Începuturile acestui concept le regăsim în anii ’80 în Marea Britanie. El a fost dezvoltat cu precădere în jurul revistei intitulate Songlines, aflăm de la Andras, co-organizator. În Marea Britanie se organizează și un festival de amploare, numit WOMAD, care promovează întocmai specificul world music.

,,La început, conceptul se referea la muzică exotică, adică muzică ce provine din alte zone și care nu face parte din cultura globalizată. Se pot recunoaște originile etnice ale acestui tip de muzică. Cu timpul, conceptul a suferit modificări și astăzi fiecare curator îl folosește puțin diferit.

În cadrul festivalului Mera World Music, noi înțelegem conceptul ca fiind inspirat din muzica tradițională, autentică” mărturiseşte Andras.

De klezmer la country

Ediția din acest an a festivalului aduce din nou o bogăție de culori muzicale din multe colțuri ale globului. Vom putea asculta muzică din zona Transilvaniei, inspirată din repertoriul tradițional de aici, dar și muzică klezmer, jazz, country sau chiar muzică clasică.

Un festival glocal

Festivalul Mera World Music favorizează întâlnirea culturii globale cu cea locală, termenul de ,,glocal” fiind preluat de organizatorii evenimentului.

Cine sunt, de fapt, artiştii care urcă pe scenă

Pentru un asemenea eveniment muzical am fost curioşi să aflăm de la Andras cum anume sunt aleși artiștii care vin să performeze pe scena amenajată în șura din satul Mera.

,,Pe de-o parte cunoaștem foarte mulți artiști din acest gen, din genul muzicii tradiționale și al world music. Şi noi la rândul nostru participăm la alte festivaluri. De exemplu, cu managerul trupei care vine din Ghana m-am întâlnit în Uzbekistan la un alt festival. Este un fel de network, să spun așa. Există niște întâlniri globale unde artiști, manageri, organizatori de festivaluri participă și astfel facem cunoștință. De multe ori, o trupă ne recomandă o altă trupă. Pe de altă parte, artiștii ne caută, ne scriu, spunându-ne că ar dori să vină la festivalul nostru. Avem artiști renumiți, recunoscuţi la nivel global, cum ar fi Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, dar o mare parte dintre invitații noștri sunt, de fapt, necunoscuți în afara țărilor, în afara culturii lor. De exemplu, trupa klezmer este o trupă care niciodată nu a cântat împreună în formatul în care se va prezenta la Mera World Music. S-a format adhoc, special pentru acest eveniment.”

De la muzica tradițională la cea clasică

Principiul organizatoric atunci când vine vorba de muzică clasică este alegerea acelui repertoriu care se inspiră tot din muzica tradițională la origine. Așa cum, de pildă, compozitorul Bela Bartok, atunci când a compus ,,Dansurile românești”, s-a inspirat din muzica tradițională a zonei Maramureșului. ,,Avem un duo care va cânta în biserica din centrul satului, vor cânta muzică clasică dar muzica lor se inspiră din muzica zonei carpatice.”

Lumea satului românesc prin oglinda unui festival de world music

,,Locația este mai mare decât festivalul. Cultural vorbind, depăşeşte prezentul”, afirmă Andras. Indiferent din ce țară sau regiune provin, artiștii care participă la festivalul din satul Mera se arată satisfăcuți de atmosfera pe care o găsesc aici. În gospodăria aleasă pentru a găzdui evenimentul, ambianța este una cât se poate de familiară. Trupa din Israel care a deschis anul trecut festivalul cu un recital de muzică samaritană a descris experiența ca fiind unică. ,,Toți artiştii care vin sunt fericiți să cânte la Mera.”

Un festival de mici dimensiuni

Se străduiesc să rămână aşa, ne spune Andras. În cadrul gospodăriei numărul maxim de bilete pe zi este 1000. ,,Calitatea experienței muzicale este diferită în cadrul unui concert mai mic față de unul de 10000 sau 50000 de persoane. Interacțiunea este una directă, publicul este foarte aproape de scena pe care evoluează interpreții.”

Muzică şi încă ceva

Activitățile cu care organizatorii ne surprind, pe lângă sesiunile de concerte, sunt legate în totalitate de specificul locului. Merită amintite aici sesiunile dedicate gastronomiei locale, expoziția inedită de fotografie a artistului Bruce Dale, în prezența acestuia, el fiind cel care a publicat peste 2000 de fotografii la National Geografic. În 1969 a vizitat Transilvania oprindu-se și realizând mai multe fotografii și în satul Mera. De asemenea, filmele care vor fi proiectate sunt și ele inspirate din cultura locală. Un aspect interesant, în Mera se află și un muzeu al bivolilor, aceștia fiind crescuți în număr mare în sat. ,,Astăzi sunt peste 100 de bivoli în Mera.

Cine a venit o dată la Mera, vine și a doua oară                         

Pe durata festivalului, cazarea participanților se face în casele localnicilor. O modalitate în plus prin care organizatorii încearcă să clădească o punte de legătură între comunitatea rurală și cea urbană, între festivalierii veniți de peste tot din lume și localnicii din Mera. Mulți străini preferă să se cazeze an de an în aceeași gospodărie, mulțumiți de ospitalitate. ,,Astfel de relații interpersonale se construiesc în cadrul festivalului și noi suntem foarte fericiți pentru lucrul acesta. Localnicii sunt foarte implicați.”

Susținere din partea Primăriei comunei Baciu

Festivalul Mera World Music se bucură de fonduri culturale şi de susținere din partea Primăriei comunei Baciu, un lucru esențial pentru ca evenimentul să poată merge mai departe de la an la an, ne spune Andras. Altminteri, ar fi dificil, pentru că genul de muzică, genul de festival pe care ei îl promovează nu este tocmai compatibil cu piața.

,,Primăria Baciu ne susține cu acele servicii care sunt necesare pentru siguranța participanților, servicii de ambulanță, de securitate, care costă foarte mult, deci este un suport foarte bun din partea lor.”

Detalii despre line-up-ul festivalului, programul fiecărei zile dar și despre bilete sau abonamente, putem găsi pe pagina oficială a evenimentului, www.meraworldmusic.com, sau pe pagina de Facebook, www.facebook.com/meraworldmusicfestival.

Iulia GHIDIU

Foto: Tamás Bethlendi și Istvan Kőmíves

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut