Muzică | Matei Pop dirijează ”Boema” la Opera de Stat din Stara Zagora!

Au trecut numai 3 luni din 2022 și se poate spune că au fost și sunt luni bune pentru dirijorul clujean Matei Pop. Când afirm acest lucru am în vedere Concertul de Anul Nou la pupitrul Filarmonicii Moldova din Iași (ianuarie), prezența la pupitrul Filarmonicii din Ploiești (tot în cursul lunii ianuarie), prezențele în fosa orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța (”Cavalleria Rusticana”, respectiv ”Pagliacci”, cu Nicoleta Ardelean/Nedda și Daniel Magdal/Canio/Opera Națională din București), ambele în martie.

Soprana Tamara Kalinkina, refugiată din cauza războiului în Bulgaria!!!

Ceea ce urmează este la fel de spectaculos. Am în vedere prezența dirijorală la Opera de Stat din Stara Zagora (Bulgaria), cu ”Boema”, joi 31 martie, titlu nou în repertoriul dirijorului clujean.

Distribuția este de forță dacă avem în vedere soliștii locali (Valeri Turmanov/Marcello, Simona Kodeva/Musetta, Ivan Kabamitov/Schaunard, Evgeny Aradadzhiev/Colline; regia Ognyan Draganov, scenografia Cătălin Ionescu-Arbore, costume Tsvetanka Petkova Stoianova) și invitații, în acest din urmă caz referindu-mă la soprana Tamara Kalinkina (Opera Națională din Kiev, Ucraina; nume cunoscut și apreciat, dovadă numeroasele invitații de care Tamara Kalinkina se bucură) și tenorul rus Alexey Kosarev (stabilit de mai mulți ani în Germania; tenor cu o vastă carieră internațională).

Cătălin Ionescu-Arbore vă este cunoscut, am să vă ofer câteva rânduri și gânduri ale sale: ”Ritmul flexibil și armonia colorată din drama muzicală a lui Puccini stau la baza gradului emoțional ridicat al spectacolului. Acțiunea dinamică este susținută de scenografia eficientă și de deciziile regizorului, în care tehnica scenică este folosită la maximum, o scenă rotativă, platforme în mișcare și în sus, care schimbă locurile acțiunii. Temele intrigii din ”Boema” sună întotdeauna relevante. Vitalitatea tinerească, credința în bine și imboldul pentru schimbare trăiesc în fiecare nouă generație. Lumea ”Boemiei” este o lume plină de artiști în devenire și profesioniști, tineri artiști și indivizi unici. Atmosfera acțiunii se potrivește organic lucrărilor lui Toulouse Lautrec și Paul Cezanne, Antoine Blanchard, Edouard Cortes, care au ilustrat Parisul la sfârșitul secolului al XIX-lea. Există un spirit nostalgic în fiecare imagine. Aceasta este o lume a fericirii extraordinare, în care moartea vine când vrea. Puterea lui Puccini este de a-i inspira pe toți să-și retrăiască viața stând pe hol sau să sufere singuri cu muzica lui pentru 2 ore”.

După Stara Zagora, pentru Matei Pop urmează scena Filarmonicii din Arad, unde va dirija ”Oratoriul Bizantin de Paști. Patimile și Învierea Domnului” de Paul Constantinescu, soliști David Buzgău, Sorina Silvia Munteanu, Cristian Ardelean, Mia Iuga, Victor Aciocârlănoaiei, Denisa Bădăi, Lucia Aioanei, Mirela Cusursuz, Adrian Bughi și Andrei Ormanji.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut