Muzică | Concert extraordinar Trigon, în aplauzele iubitorilor de jazz

Sfârșitul săptămânii trecute a venit cu un frumos cadou muzical în sonorități de jazz din partea formației moldave Trigon, care a susținut în Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca un concert aniversar și totodată de promovare a noului album, intitulat „Trigon Urban”.

Evenimentul a fost deschis prin cuvântul de bun venit adresat de scriitorul și dramaturgul Remus Octavian Câmpean, președintele Asociației culturale ROCADE, organizatorul evenimentului. „Lucrurile care trebuie să se întâmple, se întâmplă. Trigon trebuia să ajungă să concerteze pe această scenă, la aniversarea a 30 de ani de activitate jazistică neîntreruptă.”, a spus acesta salutând publicul și inaugurând cu mult entuziasm seara de duminică în compania muzicii.

Poetul și jazzologul Virgil Mihaiu, în calitate de amfitrion, a deschis apoi concertul printr-un moment de jazz-poetry alături de membrii formației. Muzica a fost, bineînțeles, regina serii, protagoniștii – Anatol Ștefăneț – liderul grupului, violă, Dan Brumă – chitară, Gari Tverdohleb – tobe, percuție și Vali Boghean – saxofon, trompetă, caval, vocal – dezvăluind talentul și relația specială pe care o au cu acest gen și anume etno-jazz-ul. O relație care durează de trei decenii.

„Maniera de a-și construi piesele este impresionantă, pentru că renunță la formula temei cu variațiuni. În fiecare melodie este o suită aș zice polistilistică, acești muzicieni au în sânge muzica acestui spațiu, al <<latinilor Orientului>>, cum îi numea Mircea Eliade pe români. Prin ei, muzica noastră se validează la nivel internațional”, a spus Virgil Mihaiu.

Specific formației Trigon este muzica improvizațională inspirată de muzica tradițională a Europei de Est. De-a lungul anilor, trupa a fost prezentă în cadrul a numeroase festivaluri de jazz internaționale, unde a obținut premii importante și a susținut concerte pe cele mai mari scene ale lumii.

Publicul numeros a răsplătit prestația așa cum se cuvine, cu aplauze la scenă deschisă. „Pot să afirm cu mâna pe inimă că sunteți publicul ideal pentru un asemenea eveniment”, a mărturisit Virgil Mihaiu. La concert au participat și persoane cu dizabilități de vedere. „Mi-a făcut plăcere să vin la concert, a fost frumos, este genul de muzică pe care prefer să o ascult live”, a mărturisit Ioana la final pentru ziarul Făclia.

Evenimentul a fost realizat în cadrul parteneriatului cultural dintre Asociația ROCADE și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.

Iulia GHIDIU

Foto: Gabriel Neacșu

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut