Muzică bună, dar și șantier de lucru la Bonțida

În aceste zile nu numai se distrează în incinta castelului Bánffy din comuna Bonțida, ci se și lucrează. Renumita clădire istorică din localitatea de pe Someș a devenit șantier-școală și în vara aceasta, oferind un cadru inedit învățării și promovării meseriilor tradiționale de construcție.

Fundația Transilvania Trust, pe lângă de tabăra care a avut loc în perioada 27 iunie – 10 iulie, organizează două tabere de restaurare în luna august pentru studenți arhitecți, ingineri constructori, angajați din domeniu, precum și alți interesați. Scopul taberelor interetnice și interdisciplinare este păstrarea patrimoniului imaterial, a meseriilor tradiționale de construcții, a învățării prin restaurare și implicit promovarea excelenței în reabilitare prin intervenția directă asupra unui monument istoric de importanță națională. Programul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, lansat la castel în 2001, până acum a avut aproximativ 3000 de participanți din 32 de țări. Durata taberelor este de câte două săptămâni, timp în care participanții – venind din România, Ungaria și Franța – învață despre principiile și metodologiile reabilitării patrimoniului construit prin prelegeri susținute (și online) de profesori universitari și specialiști din țară și din Marea Britanie. Iar în cadrul atelierelor practice de zidărie, tâmplărie, restaurare mobilier vechi, respectiv pietrărie, lucrează cu meșteri restauratori din țară. Taberele se desfășoară  în perioada 1-14 august, respectiv 15-28 august 2021.

Deci, festivalul Electric Castle se suprapune cu activitățile șantierului de reabilitare a castelului Bánffy, o locație luată cu asalt de amatorii de muzică, dar și de tineri dornici de a contribui la restaurarea frumoasei clădiri istorice.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut