Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei | Incursiuni în Egiptul Antic, o experiență interactivă

Expoziția temporară Zei și muritori din Egiptul Antic a fost inaugurată recent la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. A fost momentul în care am aflat câtă muncă se ascunde în spatele unui astfel de proiect, în care au fost implicați specialiști atât din țară cât și din străinătate.

Egiptul Antic…o temă care atrage indiferent de vârstă. Ca atare, organizatorii s-au gândit atât la publicul adult cât și la cel tânăr. In incinta muzeului clujean, la etajul I, ne așteaptă trei săli dedicate cunoașterii vieții cotidiene a egiptenilor, cu practicile specifice acestui popor oriental. Piesa centrală o reprezintă mumia umană descoperită în anul 1907, dar există și o serie de obiecte votive sau de uz casnic și mumii ale unor animale pe care le putem vedea cu aceeași ocazie.

Pentru că tehnologia ajută în bună măsură dacă este întrebuințată adecvat, o facilitate pusă la dispoziția publicului o reprezintă echipamentul VR cu ajutorul căruia ne putem imersa în spațiul realității virtuale, explorând în mod autentic obiectele din expoziția de față.

„Vorbim de o expoziție inovativă, al cărui prim element este eleganța, o informație bine structurată”, a afirmat Sanda Man, moderatorul evenimentului inaugural.

Ideea proiectului datează încă din 2018, în urma succesului expoziției prezentate în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor” și a unui studiu sociologic derulat în colaborare cu colegi de la Facultatea de Sociologie, aflăm de la Felix Marcu, managerul proiectului și totodată al instituției muzeale. Pe parcursul celor 5 ani în care se va putea vizita expoziția, vor fi organizate diverse activități conexe menite să atragă publicul. „Acest proiect nu a avut ca obiectiv principal numai expoziția, ci și o serie de cercetări interdisciplinare (colaborări cu USAMV Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj, Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta…). Anul 2022 este și anul centenarului descoperirii mumiei lui Tutankhamon, se potrivește, întâmplător și cu vernisarea acestei expoziții”, a adăugat Felix Marcu.

O parte dintre exponate fac parte din colecția donată de arheologul Orbán Balázs.

„Cred că publicul este interesat de tot ce ține de alte lumi. Întotdeauna ne interesează ceea ce este în altă parte. Egiptul a reprezentat mereu o fascinație. Copiii cred că vor fi interesați de animale, de mumii, sunt atrași de tehnologie. Acum avem destul de multă informație nouă și o vreme publicul va fi mulțumit să o descopere. Cu timpul, vom îmbogăți experiența, ca metodă de abordare”, a declarat pentru Ziarul Făclia curatorul Eugenia Beu-Dachin.

Cu ocazia vernisajului, a fost lansat și albumul dedicat expoziției.

„Zei și muritori din Egiptul Antic” se înscrie într-un amplu proiect de cercetare și restaurare a pieselor din Colecția Egipteană a MNIT, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Expoziția se va putea vizita în programul de funcționare a muzeului, de marți până duminică, între orele 11.00-18.00, ultima intrare fiind la ora 17.30.

Iulia GHIDIU

Foto: Cristina Rădulescu (Copyright Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut