Muzeul Etnografic al Transilvaniei | „100 de ani – artefacte – povești”

Din dorința de a marca aniversarea centenarului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, instituția clujeană de cultură invită publicul la vernisajul expoziției „100 ani – artefacte – povești”, vineri, 9 decembrie, de la ora 14.

Născut inițial ca Muzeul Etnografic al Ardealului, primul muzeu etnografic din România, a fost un proiect inițiat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei și finalizat de Fundația Culturală „Principele Carol”. În primăvara anului 1922, Emil Panaitescu, Sextil Pușcariu, George Vâlsan și Alexandru Lapedatu au fost numiți – de către această fundație – membri ai Comisiei Muzeului Etnografic al Ardealului. În 16 iunie 1922, comisia propunea înființarea de urgență, la Cluj, a unui muzeu etnografic, iar în 22 iunie 1922 se discuta punerea bazei colecției de artefacte și cea a arhivei vizuale. Primele campanii de cercetare și achiziții s-au derulat în Ținutul Pădurenilor și Țara Hațegului, zone cercetate deja anterior de către Romulus Vuia, primul director al muzeului, numit începând cu ianuarie 1923, evidențiază organizatorii în comunicatul remis presei.

Expoziția de față vine ca o încununare a demersurilor anterioare, întrucât, începând cu data de 28 ianuarie 2022, muzeul clujean, prin întregul colectiv de specialiști, a adus în atenția publică, săptămânal, timp de 50 de săptămâni, în mediul virtual, câte un artefact și o imagine de arhivă, în total cumulând 100 de postări, corespunzând celor 100 de ani de existență. Proiectul s-a bucurat de un real succes, subliniază organizatorii.

Manifestarea expozițională „100 ani – artefacte – povești” dezvăluie încă o dată farmecul celor 100 de obiecte și imagini intrate acum un secol în patrimoniul instituției muzeale clujene. Poveștile din spatele acestor exponate vor putea fi descoperite atât prin intermediul tradiționalului pliant de expoziție, cât și prin accesarea de pe telefonul mobil a unui cod QR, disponibil pentru fiecare obiect în parte.

Expoziția va rămâne deschisă spre vizitare până în data de 29 ianuarie 2023, se mai arată în comunicat.

Iulia GHIDIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut