Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Zbor”, vernisaj Teodora Vidican. Când îţi doreşti ca visele să se împlin

marţi, 17 septembrie, 17.00

Teodora Vidican s-a născut în 1986 la Bistrița, unde a terminat Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” în anul 2005. După terminarea liceului, în perioada 2005-2008, a studiat la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În urmă cu doi ani, s-a întors la adevărata sa vocație, pictura: realizând picturi pe haine și pe pânză. Anul trecut a prezentat câteva lucrări în cadrul expoziției „Stiluri și tablouri WAHM”.

Despre prezenta expoziție personală, care marchează debutul său, Teo Vidican ne mărturisește: „Ceea ce vedeți, este o combinație de culoare și psihologie. Personajul principal e fluturele, creatură a frumuseții, care ne încântă cu prezența sa și care în numeroase culturi simbolizează sufletul, metamorfoza și libertatea spiritului, fiind considerat mesagerul momentului prezent. Dar până să ajungă să ne încânte, frumosul fluture s-a luptat cu propria sa natură de a-și transcende forma. Calea noastră spre transformare poate fi asemănată cu cea a unui fluture, scurta lor durată de viață fiind asociată cu evoluția spiritului uman. Lecțiile vieții noastre sunt experimentate de multe ori prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru evoluția sufletului. În momentul în care devenim încrezători cu noul nostru sine, începem să ne simțim din ce în ce mai liberi, exact ca un fluture care zboară grațios printre flori. În aceste tablouri am ilustrat atât trăirile negative, în care acceptăm să fim sclavii minții, cât și starea de bine, de ZBOR, la care ajungem ascultându-ne sufletul și care are ca principal ingredient iubirea.”

Expoziția prezintă în primul rând povestea pictoriței, dar fiecare tablou conține și sugestii care lasă privitorului loc pentru o proprie interpretare, lasă un spațiu în care fiecare își poate regăsi propriile trăiri. Lucrările expuse vor fi prezentate de Dorel Găină, artist fotograf.

Zbor” va fi cu siguranţă un eveniment. Vă propun câteva lucrări semnate Teodora Vidican, artist plurivalent, în ideea familiarizării cu tehnici de lucru, teme, abordări dintre cele mai diverse.

Constataţi uşor, explozia cromatică, un echilibru aproape perfect între teme şi culori, între teme şi încadrări, originalitate frapantă, specifică şi tendinţelor actuale în pictură, dar şi vârstei, titlul fiind unul edificator în această direcţie. Cea a tinereţii, în care visând, îţi doreşti ca visele să se împlinească. Şi Teodora Vidican este pe un bun drum al împlinirilor artistice în primul rând. Motiv în plus de a onora vernisajul acestei zile de marţi, 17 septembrie.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie