Multe gânduri și proiecte pentru 2022

Dacă am putea cuantifica miliardele de gânduri asumate de omenire la intrarea pe porțile noului an, am avea cu ce ne delecta decenii întregi și ne-am putea imagina cum ar arata mapamondul anilor și chiar al generațiilor viitoare.
Indiferent în ce perimetru geografic trăim, indiferent de naționalitate, religie, vârstă, stare materială și socială, toți facem bilanțuri ale timpului de care ne-am despărțit ireversibil, schițăm proiecte care încorporează dorințe și cugetăm de mai bine.
Și cum fireasca curiozitate a jurnalistului nu are multe momente de respiro nici în prima zi a noului an, am adresat, din partea cotidianului Făclia, o întrebare – șablon mai multor persoane de vârste și profesii diferite, în cât, prin amabilitatea și bunăvoința lor, vă prezentăm gândurile cu care au pășit în 2022, dar și unele nemulțumiri ce toți le doresc a rămâne de domeniul trecutului.
Prof. Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu’’ din România, a făcut și o retrospectivă a principalelor momente din calendarul manifestărilor desfășurate în 2021.
continuare în pagina a 5-a
Multe gânduri și proiecte pentru 2022
urmare din pagina 1
Respectând restricțiile impuse de pandemie, ține să sublinieze președintele Tiberiu Groza, anul 2021 a fost mai bun decât 2020, consemnând o dublare a numărului acțiunilor organizate de societate. Au fost realizate patru întruniri naționale la Cluj, în comuna Avram Iancu și Țebea, au avut loc două simpozioane anuale importante:,, Moții făuritori de istorie națională’’ și,, Mocănița – trecut prezent și viitor în Țara Moților’’. S-au editat două numere ale revistei,, Iancule Mare’’, două cărți de poezie patriotică:,, Jertfelnicul Ardeal’’ și,, De dragul tău, iubită Românie’’, semnate de poeții Mircea Istrate și Sandu Cătinean. S-a reeditat,, Biografia lui Avram Iancu’’ scrisă la 1897 de Iosif Sterca Șuluțiu și s-a contribuit la tipărirea cărților,, Transilvania și Horea, Cloșca și Crișan în istoria Românilor’’, autor: Ioan Todea.
De asemenea, a apărut lucrarea,, Revoluția de la 1848 – 1849 în comitatele Cluj, Turda și scaunul Arieș, a regretatului cercetător Vasile Lechințan. Memorabile rămân,, Marșul lui Iancu’’ apoi,, Marșul în memoria victimelor Dictatului de la Viena’’,,, Marșul împotriva ridicării statuii lui Brukenthal’’,la Sibiu și,, Marșul recunoștinței’’ închinat personalităților ce au realizat Marea Unire, și nu în cele din urmă, Festivalul Național,, Colind Iancului’’.
În acest an ne dorim să marcăm, așa cum se cuvine, împlinirea a 150 de ani de la moartea eroului Avram Iancu și 30 de ani de la înființarea Societății Cultural Patriotice Avram Iancu din România. Tot în 2022 reedităm cartea biografică Avram Iancu, în 500 de exemplare, pe care o distribuim în toate școlile din localitățile Țării Moților. 2022 este și anul ridicării monumentului de la Târnava de Criș, închinat celor 1198 de moți care au murit în luptele din 1848, iar la Carei vom înălța statuia lui Avram Iancu și vom demara proiectul reabilitării Mocăniței pe Valea Arieșului.
Ing. Ioan Pîrv, primarul comunei Petreștii de Jos. „Aș menționa în primul rând faptul că anul de la care ne-am luat rămas bun nu a fost prea generos cu cei ce lucrăm în administrațiile publice locale. Instabilitatea politică, pandemia, zgârcenia bugetară a blocat multe din proiectele concepute pentru reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii locale.
Cu toate aceste greutăți am reușit să finalizăm asfaltarea în totalitate a satului Petreștii de Jos, cu sprijinul Companiei de Apă Arieș am înlocuit rețeaua de apă în localitatea Deleni, iar din surse locale am construit și dat în folosință Capela din satul Deleni.
Tot în anul trecut, printr-un proiect obținut pe Măsura 7.6, am început lucrările de reabilitare a căminelor culturale din Petreștii de Sus, Deleni, Livada și Plaiuri.
În acest an nou vom continua aceste ultime programe și așteptăm finanțările promise pentru proiectele depuse pe programul Anghel Saligni, program prin care dorim să derulăm investiția canalizării localităților Petreștii de Mijloc, Deleni, Livada și Plaiuri. Sperăm într-un an bun și o guvernare pe măsură, capabilă să atragă promisele fonduri europene atât de necesare în ridicarea confortului civic în satele și comunele noastre”.
Maria Dârgău, pensionară. „Am trecut, în 2021, prin cel mai greu an al vieții mele. După 30 de ani de muncă a trebuit să trăiesc din mizerabila pensie de 870 lei, în condițiile unei inflații fără precedent provocată de scumpirile fără noimă. Nu înțeleg de ce trebuie să avem sute de parlamentari și mii de aghiotanți în jurul lor care secătuiesc bugetul țării. Un parlament mai suplu și chemați doar în sesiuni de adoptare a legilor nu se impune în zilele de azi când suntem super-digitalizați?. Mult așteptatul mai bine e tot sub luminița tunelului, iar creșterea pensiei la 1000 de lei nu acoperă facturile, valoarea coșului zilnic și al medicamentele. Gândul de an nou e murdărit cu minciunile demnitarilor care dau pomeni prin pensii de sute de milioane vechi la aproape 10 mii de magistrați și alte profesii, care nu știm ce pot face cu aceste imense sume ne meritate, în timp ce noi, pălmașii, suntem oropsiți chinului permanent”. Eleva Carla Bode: ”Pentru mine 2021 a fost mai bun decât 2020 datorită faptului că am avut o mai mare prezență fizică la clasă, unde calitatea procesului educațional este net superior cursurilor online. Un alt inconvenient îl simțim în aglomerația din timpul pauzei unde și contaminarea pandemică poate fi prezentă.
În noul an doresc să scăpăm de restricții și să trecem la anul de învățământ normal, așa cum doresc și profesorii noștri, iar pentru colegii mei din mediul rural, care nu au grupuri sociale în interiorul unității de învățământ, dar nici dotările corespunzătoare pregătirii online, factorii de decizie să prioritizeze asemenea investiții, în cât și condițiile de confort să fie asemănătoare în toate școlile noastre”.
Iată doar câteva din multiplele și diversele gânduri și speranțe ale începutului de an, parte din ele provoacă mari îngrijorări și suferințe pentru care diriguitorii țării trebuie să găsească soluții, nu doar promisiuni electorale cu care…sorcovesc de mai bine de 30 de ani.
A consemnat Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut