MS: Obiectivele propuse, realizate cu succes în primele două luni de la preluarea mandatului

Echipa de conducere a Ministerului Sănătății consideră că și-a îndeplinit obiectivele propuse în primele două luni de la preluarea mandatului.

„În data de 8 decembrie a fost organizat cu succes examenul de intrare în Rezidențiat, au fost urgentate etapele pentru construirea spitalelor regionale și au fost găsite soluțiile pentru asigurarea salariilor personalului medical, plata restantă a concediilor medicale, decontarea la termenele legale de plată a medicamentelor și serviciilor spitalicești, asigurându-se, astfel, funcționarea sistemului de sănătate. În 2019, după 30 de ani, concursul de intrarea în Rezidențiat a fost unul european, în care toți cei care au obținut minim 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, au intrat în pregătire. Un număr record de tineri rezidenți (peste 7.000) au fost repartizați pe specialități în zilele de 17, 18 și 19 decembrie. De asemenea, a fost modificat cadrul legal pentru liberalizarea concursului și lărgirea bazei de pregătire în toate unitățile acreditate, care respectă criteriile de pregătire – spitale județene, unități medicale private și unități medico-militare. Mai mult, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, sub patronajul primului ministru, a fost înființată Comisia interministerială care a negociat cu producătorii și importatorii de medicamente măsuri care să ducă la evitarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente a pieței” – se spune într-un comunicat al MS, remis presei.

În același document se amintește că au fost identificate soluții pentru  revizuirea taxei Clawback și actualizarea cu inflația a bugetului pentru medicamente în ultimul trimestru al anului și că, tot în această perioadă, s-a trecut la implementarea programelor pentru depistarea precoce a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), „ce beneficiază de o finanțare europeană de peste 100 milioane de euro”.

„Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății s-a realizat un calendar comun pentru promovarea vaccinării în România. Primul pas este demararea vaccinării gratuite antiHPV, în ianuarie 2020. Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20.000 de doze au fost distribuite direcțiilor de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare. Acordul-cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere. De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV” – se precizează în comunicatul MS. Conform comunicatului, vaccinarea gratuită se va face în cabinetele medicilor de familie, la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, care au solicitat, în anii 2017 și 2018, vaccinarea, inclusiv cele care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat.

Același document amintește că în această perioadă a mai fost lansată procedura pentru achiziția proiectului tehnic al spitalului regional Iași și s-au depus aplicațiile de finanțare pentru cele din Cluj și Craiova.

„Pentru anul 2020 vrem să lansăm Programul Operațional pentru Sănătate, să deschidem linii de finanțare cu Banca Mondială, BEI, BERD, cu reguli și criterii simplificate, care vor asigura fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar. Vom eficientiza programele de sănătate și vrem să dezvoltăm  medicina primară și să întărim politicile de sănătate publică” – declară ministrul Sănătății, Victor Costache, citat în același comunicat.

M. T.

Articole din aceeasi categorie