MS: Alertele cu coronavirus în orașe din România, infirmate

Întreaga circulație a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei, a fost monitorizată pe criterii epidemiologice. Alerte au fost la Cluj, Timișoara, Constanța și București, dar toate au fost infirmate – informează Ministerul Sănătății. Aceeași sursă face precizarea că se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care se află în Beijing (China) și va sosi pe aeroportul din Otopeni marți, la  ora 15:00.

Pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu coronavirus, la 22 ianuarie a fost constituit un comitet interministerial, format din specialiști, sub coordonarea  miniștrilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Acest comitet a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi, dar și pentru unitățile medicale sanitare.

Astfel, pentru aeroporturi s-a recomandat: instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38°; asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (la porțile îmbarcare/sosire, control pașapoarte, zone de așteptare etc.); expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afișe informative (pregătite de INSP – CNSCBT); asigurarea permanenței de asistență medicală (24/24 – 7/7), în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumați pasagerii ce prezintă simptomatologie respiratorie/febră; asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor și a personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantități suficiente de materiale de protecție (măști și mănuși), precum și cu dezinfectanți pentru mâini și suprafețe.

Măsurile recomandate pentru unitățile sanitare vizează: redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea medicilor de familie a Unităților de Primiri Urgențe, precum și a tuturor unităților spitalicești; redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase. Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale.

Unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI „Matei Balș”și SCBIT „Victor Babeș”. Personalul din toate UPU/ CPU/ camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (mască și mănuși), iar unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe, în cantități suficiente. Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI „Matei Balș”, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament). INBI „Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate.

Potrivit datelor Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, până la data de 26 ianuarie, la nivel global erau confirmate 2.061 cazuri, din care 2019 în China continentală. S-au înregistrat 56 decese, toate în China.

M. T.

Articole din aceeasi categorie