Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu” a fost respinsă, marţi, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Votul a fost secret cu bile.

Numărul total al parlamentarilor care au votat la moţiunea de cenzură a fost de 202, din care „pentru” au votat 201, iar „împotrivă” a fost doar un vot.

Pentru ca moţiunea să fie adoptată, era nevoie de 234 de voturi „pentru”, adică jumătate plus unu din numărul de mandate.

Diana Şoşoacă: Această guvernare – inimaginabil de distrugătoare

Senatorul neafiliat Diana Şoşoacă a declarat marţi, în plenul reunit al Parlamentului, că această guvernare este „inimaginabil de distrugătoare pentru poporul român”.

„Mă uitam pe GPS să văd autostrăzile pe care pot să le schimb de o să mă rătăcesc prin ele, să ajung la Iaşi în circumscripţie. Mă uitam să văd unde este PIB-ul. Apropo, deficit 9,7% din PIB, faţă de 3% preconizat. Mă uitam cum bolnavii cronici nu au dreptul nici acum să intre în spitale să se trateze, mă uitam cum 26.000 de oameni au murit. Vezi Doamne, de la COVID, ca să aflăm de la Ministerul Sănătăţii că doar 217 au fost morţi de COVID, dar între timp cei din urmă morţi vin acum, vor fi cei dintâi, ca să se mai mărească un pic numărul de morţi. Eu mă uitam că vaccinarea trebuie să aibă motive medicale, nu mici, nu muştar, nu trotinete şi ar fi trebuit, conform legislaţiei naţionale şi internaţionale, să anunţaţi poporul român şi mai ales adolescenţii şi copiii că această vaccinare are efecte adverse”, a susţinut Şoşoacă, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD.

Ea i-a transmis premierului Florin Cîţu că nu va putea să „dicteze cel puţin zece ani”, aşa cum şi-a propus, atât timp cât este ea senator, pentru că „o să-i tragă” o revoluţie de „o s-o pomenească”.

„Am auzit aici de o dictatură care va dura cel puţin zece ani. Eu vreau să îl parafrazez pe Caragiale: Ai uitat Năică, că e senator Şoşoacă, şi-o să-ţi trag o revoluţie de o să mă pomeneşti!”, a spus senatorul neafiliat.

Andronache (PNL): Textul moţiunii este o auto-incriminare a PSD

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, consideră că textul moţiunii de cenzură este o auto-incriminare a PSD, precizând că parlamentarii PNL nu vor vota documentul.

„Depunerea şi dezbaterea unei moţiuni de cenzură este, fără îndoială, un exerciţiu democratic, reglementat de Constituţia României şi tratat cu maximă responsabilitate. Chiar dacă legea fundamentală nu prevede expres, moţiunea de cenzură ar trebui să întrunească nu numai condiţiile formale privind iniţierea acestui demers, ci şi minime condiţii de oportunitate şi de responsabilitate politică din partea iniţiatorilor. Din păcate, această moţiune nu răspunde niciunui criteriu. Mai mult decât atât, textul moţiunii de cenzură pe care îl dezbatem astăzi nu corespunde nici minimei onestităţi politice, prin abundenţa de afirmaţii neadevărate, înşirate din prima şi până în ultima pagină a documentului. De remarcat este faptul că multe dintre afirmaţii sunt la limita derapajului politic. Sintagme precum: ‘eliminarea fizică a pensionarilor’, ‘genocid educaţional’, ‘România eşuată’, ‘hoţie oficializată’, ‘sărăcie programată’, ‘haos’ – sunt numai câteva exemple ale unor asemenea derapaje”, a spus Andronache, marţi, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Andronache şi-a exprimat convingerea că cei mai mulţi dintre semnatarii moţiunii de cenzură nu au citit-o, pentru că „textul abundă de acuzaţii care incriminează chiar guvernele conduse de PSD până în anul 2019”.

Potrivit lui Andronache, „în discursul iniţiatorilor se regăsesc aceleaşi dezinformări şi aceleaşi iluzii prezentate şi în anii trecuţi”.

„Textul moţiunii este o auto-incriminare a PSD. Este bine că, într-un final, reprezentanţii PSD şi-au făcut propria evaluare critică şi au numit-o moţiune de cenzură. Dacă această moţiune va avea o utilitate peste timp, va fi aceea că generaţiile viitoare vor şti în ce condiţii a părăsit PSD guvernarea. Am convingerea că nici măcar toţi semnatarii acestei moţiuni nu o vor vota. PNL, partidul care a adus modernizare şi unitate românilor, nu va vota moţiunea de cenzură”, a adăugat Andronache.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut