Monede antice de patrimoniu, recuperate de polițiști

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cooperare cu autoritățile judiciare din Austria și Germania, au ridicat 164 de monede antice, în urma unei operațiuni internaționale de amploare, desfășurată cu sprijinul Eurojust – informează IGPR.

Potrivit sursei citate, în perioada februarie – martie a.c. au fost efectuate mai multe percheziții domiciliare și la case de licitații specializate, în cadrul unui dosar în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și complicitate la furt calificat în formă continuată. Dosarul privește bunuri arheologice aparținând patrimoniului cultural național român, respectiv tezaure de brățări spiralice, monede, scuturi ș.a., sustrase din siturile rezervației arheologice din Munții Orăștiei și introduse ulterior pe piața internațională de artefacte, prin ascunderea și disimularea originii ilicite a acestora.

„În urma perchezițiilor au fost ridicate 164 de monede antice, dintre care 20 de monede Koson – 19 din aur și una din argint (sec I î. Ch.), 4 monede de aur de tip Lysimach (sec II – I î. Ch.), 2 monede de tip Alexandru cel Mare – Callatis (sec. III î. Ch.), 49 de denari romani imperiali de argint (sec. I-II d. Ch.) și 81 de tetadrahme dacice (sec III-II î. Ch.). Totodată, au fost ridicate documente care atestă vânzarea unor brățări spiralice și a mai multor monede sustrase din siturile arheologice românești. Conform evaluării experților, «loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 î .Ch.), unul dintre urmașii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 î. Ch. Fapt excepțional: datorită acestor monede cunoaștem azi mai multe despre istoria politică, viața economică, socială sau arta și religia Daciei în anii care au urmat dispariției lui Burebista»” – precizează IGPR.

Conform aceleiași surse, din cercetări a reieșit că mai multe monede din tezaurele sustrase din siturile arheologice române ar fi fost vândute prin intermediul unor case de licitații, fiind supuse procesului de „reciclare”, pentru a dobândi o aparență de origine licită.

Cauza a fost disjunsă din dosarul soluționat anterior de autoritățile judiciare române, cunoscut generic sub denumirea „Furtul tezaurului dacic de la Sarmizegetusa Regia”, în care au fost trimise în judecată 34 de persoane, dintre care 21 au fost condamnate definitiv.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 37 de piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 de monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) ș.a.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie