Monedă de argint pentru colecționari

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că va lansa în circuitul numismatic, începând din 16 mai, o monedă din argint cu tema 350 de ani de la nașterea cronicarului Ion Neculce.

Moneda este din argint, cu titlu 999‰, calitate proof, are valoarea nominală de 10 lei, forma rotundă, diametrul de 37 m, greutatea de 31,103 g și cant zimțat.

Aversul monedei redă o imagine parțială a mănăstirii Putna și portretul domnitorului Ștefan cel Mare, suprapuse peste un text extras din lucrarea lui Ion Neculce ,,O samă de cuvinte”, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”. Reversul monedei prezintă o mână scriind cu pana, un fragment din textul original al lucrării ,,O samă de cuvinte” și inscripțiile „350 DE ANI DE LA NASTERE” și „ION NECULCE”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Tirajul maximeste de 5.000 piese, iar preţul de vânzare este de 470 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate de la Sucursala regională BNR Cluj.

 

Ion Neculce (1672 – 1745) a fost un cronicar moldovean, mare boier și militar, care a ocupat diferite funcții importante în perioada domniei lui Dimitrie Cantemir. Cea mai importantă lucrare a este Letopisețul Tării Moldovei, cuprinde evenimentele de la Dabija Vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat, din 1662 până la 1743, la care a fost mai totdeauna părtaș sau le-a cunoscut de aproape.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut