Moment emoționant la Cluj. Aproape 100 de absolvenți ai Liceului Economic au sărbătorit 50 de ani de la ultima strigare de catalog

Ne aflăm în aceste zile în febra începerii noului an de învățământ școlar în care elevii, părinții și cadrele didactice se scoală dimineața devreme, au griji sporite provocate și de consumul de droguri a multor tineri a căror notă la purtare trebuie de la începutul anului corijată.

În acest sfârșit de săptămână, când a început să sune… clopoțelul, generația de absolvenți din 1973 a Liceului Economic din municipiul Cluj–Napoca s-a reunit pentru a marca împlinirea celor 50 de ani de când au părăsit băncile liceului care a dat țării mii de economiști cu studii medii. La întâlnirea aniversară au fost prezenți 96 de foști elevi din totalul de 206 ai promoției. Emoție, bucurie şi melancolie sunt doar câteva din trăirile foștilor absolvenți atunci când s-au întâlnit după o jumătate de veac de la ultimele cursuri de liceu.

Din rândul lor au ajuns economiști de mare valoare. O parte dintre ei și-au completat studiile universitare și au format, cu migală și răbdare, alte generații de economiști ai României care, la rândul lor, au contribuit cu toată priceperea și energia la dezvoltarea economică a țării, al cărei declin coincide, oarecum, cu retragerea la pensie a acestor doamne și domni cu tâmple grizonate.

Ca în orice întâlnire de suflet au dominat emoțiile, îmbrățișările și amintirile ce nu se uită, mai ales că au avut valoarea adolescenței, când sentimentele încep să sensibilizeze chiar…inima liceenilor.

Ca senior – reporter, am trecut și eu prin aceste trăiri unice, iar între acești liceeni bine maturizați și implicați în reușita acestei întâlniri jubiliare, i-am întâlnit pe doamna Fănica Moldovan și pe domnul Patrițiu Abrudan, doi economiști de valoare de la care am reținut că Liceul de specialitate al Clujului a fost unul dintre cele mai bune din țară, nivelul cunoștințelor fiind validate prin numărul mare de admiși în facultățile de specialitate.

1973 – 2023, aproape și o jumătate de secol de activitate profesională pusă în slujba dezvoltării economiei noastre, care a produs de la ace până la avioane, locomotive, autoturisme, industrie chimică și farmaceutică, industrie ușoară și grea, mari combinate care au ajuns fie vechi, armament, că tot suntem în zona conflictului militar, de unde câte o dronă se mai împrăștie pe pământ românesc, dar exemplele, mai ales de contrast, din zilele de azi, pot continua.

S-au făcut foarte multe poze care pot fi comparate cu cele de acum cinci decenii, ce vor evidenția maturitatea pe toate planurile vieții, apoi s-a servit o masă comună la un cunoscut restaurant din centrul municipiului Cluj-Napoca, unde profesoara acestei generații, doamna Valeria Mătieșan, nu a mai făcut prezența catalogului, ci a felicitat absolvenții promoției 1973 pentru modul exemplar cum și-au împlinit bilanțul vieții în plan profesional, familial, social, dar mai ales cum s-au străduit să mențină în echilibru economia țării, prin muncă de zi și noapte și eforturi destul de obositoare de a-și crește și educa copii, si acum nepoții.

Apoi, dna Fănica Moldovan a invitat foste colege din toate clasele să-și transmită scurte mesaje. Din intervențiile doamnelor Maria Domnița, Victoria Șeulean, Eleonora Pop, Maria Ciobanu și Lenuța Iftenie am reținut bucuria de a se putea reîntâlni la 50 de ani de când au părăsit băncile liceului economic, mulțumind profesorilor pentru modul exemplar în care i-a pregătit pentru a-și face datoria cu prisosință și regretul că unii colegi au trecut la cele veșnice prea repede.

Dna Victoria Șeulean a comparat eforturile vieții cu al … măgărițelor, în sensul că au lucrat ca… măgarii, subliniind, apoi, calitățile acestor patrupezi blânzi, modești, supuși, toleranți și înhămați permanent la cărăușie, iar cunoscutul finanțist și arbitru de prima ligă fotbalistică Patrițiu Abrudan a încheiat prin a cita din cugetările lui ,,Paul Louis Lampert: „Școala are rostul să te ridice undeva de unde să-ți fie rușine să mai cobori’.

Și așa s-au încheiat câteva frumoase ore de amintiri și socializare a promoției 1973 a Liceului Economic din municipiul Cluj–Napoca, care a început cu parastasul de pomenire a cadrelor didactice și a colegilor plecați în neant oficiat la Biserica Ortodoxă „Schimbarea la Față” de pe Bulevardul Eroilor și a continuat într-o atmosferă de mare prietenie și bucurie la masa comună.

Dorindu-și sănătate și puterea de a mai oferi din vasta lor experiență societății  noastre, foștii elevi ai celor șase clase, care nu fumau, nu aveau tatuaje pe corp, ținute extravagante, nici telefoane mobile, nici droguri, nici autoturisme la absolvire, dar aveau suficientă modestie și responsabilitate de a se pregăti fără condiționări, au impresionat prin civismul și ținuta lor de nota zece.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut