Modificările la Codul fiscal, la CCR ?

Modificările aduse Codului Fiscal au încins spiritele în spațiul public și au stârnit o serie de nemulțumiri. Acum, unii reprezentanți ai opoziției „țintesc” înspre Curtea Constituțională. Partidul Forţa Dreptei a depus, la sfârșitul săptămânii trecute, o solicitare la Avocatul Poporului prin care îi cere să atace la Curtea Constituţională a României (CCR) Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale.

Dacă se va ajunge la CCR, inițiativa Forței Dreptei are susținere și din partea altor reprezentanți ai opoziției. Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, spune că modificările nu sunt deloc bune. „Nu sunt deloc bune modificările Codului fiscal, nu se măresc niciodată taxele în criză economică. Cel puțin mărirea taxării veniturilor din contracte part-time s-a dovedit deja catastrofală, acest tip de contracte fiind deja reziliate în masă. În perioadă de criză trebuie în primul rând reduse cheltuielile umflate ale statului inclusiv pensiile speciale. Da, susțin (n.red – inițiativa Forței Dreptei )”, a declarat parlamentarul clujean.

De cealaltă parte, liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, spune că noile măsuri ale Codului fiscal au reușit să stârnească valuri de nemulțumiri, în rândul angajatorilor pentru că acestea au ca efect descurajarea  derapajelor și a  ilegalităților ce se petrec pe piața muncii. „Daca așa stau lucrurile, sunt convins că măsurile luate de Guvern au fost analizate și dezbătute și au ca scop normalizarea pieței și oferirea cetățenilor siguranța unei pensii bazate pe contributivitate , pe beneficiile reale ale muncii acestora. Măsura guvernului privind contractele part-time se raportează la valoarea salariului minim, nu la numărul de ore prestate și sunt vizate doar contribuțiile sociale, nu și celelalte taxe aferente salariului, care se vor calcula în continuare din valoarea stabilită prin contract. Până în acest moment, ca urmare a acestei măsuri, aproape 100.000 de contracte part-time au fost transformate în contracte cu normă întreagă, în beneficiul angajaților. În caz contrar, desi nu cred ca va fi cazul,se va constata că aceste măsuri încălca Constituția, Coaliția, Guvernul, vor pune de acord aceste aspecte. Până în acel moment insa, cu privire la  acțiunile diferitelor forte politice, consider că reprezintă doar o campanie de dezinformare și o încercare de a se afirma ca partide de opoziție”, a afirmat Alexandru Cordoș.

Argumentele inițiatorilot

Forţa Dreptei motivează că, în ceea ce priveşte supra-impozitarea contractelor part-time, se încalcă dreptul constituţional la muncă, în sensul că mărind sarcina fiscală aflată în atribuţia angajatorului, va putea induce situaţii de încetare a acestor contracte de muncă ale angajaţilor.

Reprezentanţii partidului Forţa Dreptei mai afirmă, printre altele, că ordonanţa a fost emisă cu nesocotirea interdicţiei constituţionale de a reglementa în domeniile rezervate legilor organice.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut