Modificările aduse Codului penal, în contextul epidemiei de coronavirus, publicate în Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Guvern în ședința din această săptămână, având în vedere evoluția situației epidemiologice la nivel național și internațional determinată de răspândirea noului coronavirus, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, informează AGERPRES.

Actul normativ prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane.

Potrivit documentului, se modifică articolul 326 privind falsul în declarații, prin majorarea minimului special în cazul infracțiunii tip și introducerea unei forme agravate la alineatul (2) – „fapta prevăzută la alineatul (1), săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă”.

De asemenea, s-a modificat conținutul articolului 352 – zădărnicirea combaterii bolilor -, prin introducerea unor noi fapte în sfera dreptului penal și prin majorarea limitelor de pedeapsă.

Astfel, la alineatul (1) se incriminează, distinct de producerea sau nu a unei urmări, nerespectarea dispozițiilor autorităților privind carantina sau spitalizarea, urmând a se pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

La alineatul (2) al aceluiași articol, legiuitorul a stabilit o majorare a pedepselor pentru persoanele care, nerespectând măsurile dispuse, determină răspândirea unei asemenea boli, fapta fiind pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

O altă modificare adusă legii prevede sancționarea cu până la 15 ani de închisoare pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul unei persoane.

Potrivit modificării aduse Codului penal, transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

S-a stabilit şi o incriminare nouă – articolul 352 indice 1 – omisiunea declarării unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Articole din aceeasi categorie