Modificarea adusă Codului Penal încinge spiritele pe scena politică

Forța Dreptei denunță votul dat miercuri în plenul Senatului de coaliția PSD-PNL-UDMR pentru modificarea Codului penal și dezincriminarea abuzului în serviciu și a neglijenței în serviciu, prin introducerea unui prag valoric de 250.000 de lei.

„Considerăm că acesta este un act îndreptat împotriva intereselor și așteptărilor legitime ale cetățenilor României, un vot prin care toți senatorii care s-au exprimat favorabil au trădat mandatul primit din partea românilor, s-au descalificat, preferând să țină partea hoților și nu a oamenilor cinstiți. Observăm faptul că această lege nu ar fi putut fi adoptată dacă senatorii PNL nu ar fi votat în favoarea ei, fiind o lege organică.

Atragem atenția asupra retoricii toxice din epoca Dragnea&Iordache, regăsită astăzi nu doar în justificările publice ale parlamentarilor PSD, ci și ale parlamentarilor din partea PNL.

Este complet falsă susținerea potrivit căreia abuzul în serviciu necesita obligatoriu introducerea unui prag valoric! Dacă așa ar fi stat lucrurile, atunci forma proiectului de lege inițiat de Ministerul Justiției și adoptat de Guvern ar fi conținut acest prag valoric. Or, în pofida avizului Consiliului Legislativ care face referire la acest prag, Ministerul Justiției a susținut adoptarea proiectului în Guvern fără a conține respectivul prag valoric. Dacă actuala coaliție PSD-PNL-UDMR folosește acest argument, atunci ministrul Justiției trebuie să demisioneze sau să fie demis din funcție!”, susține Forța Dreptei.

Organizația politică arată că este o minciună dincolo de orice explicație rațională aceea potrivit căreia un eventual prag pentru abuzul în serviciu ar trebui stabilit, fiind invocată o decizie a CCR, la sume de tipul 200.000 – 250.000 de lei. „Nu a existat și nu există niciun fel de argument care să susțină un astfel de nivel, dacă ne raportăm la nivelul de trai din România sau la alte norme ale Codului penal care fac trimitere la elemente valorice”, precizează Forța Dreptei.

Parlamentarii din Forța Dreptei anunță vor depune amendamente în Camera Deputaților pentru „a curăța Codul penal de mizeriile adoptate de Senat, astfel încât aceste prevederi legale să nu poată fi folosite de infractori pentru a scăpa nepedepsiți”.

Prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a anunțat că PNL nu susține introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. „Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fără să ne îndreptăm spre pragul de tristă amintire, dintr-o epocă ce trebuie condamnată!

Le cer colegilor din Camera Deputaților să corecteze varianta votată în această dimineață în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!”, a precizat Rareș Bogdan.

Valoarea de referință de 250.000 de lei vine din zona legislației care reglementează evaziunea fiscală.

Trebuie spus foarte clar, însă, că orice faptă sub valoarea pragului, oricare va fi limita stabilită în Camera Deputaților, constituie contravenție și se sancționează cu amendă și recuperarea integrală a prejudiciului.

Acum 5 ani am ieșit în stradă, alături de milioane de români, pentru a protesta împotriva OUG 13. Vă asigur că nici eu, nici PNL nu ne-am schimbat. Nu ne călcăm principiile în picioare și deciziile luate atunci!

Marți, în primul BPN al partidului, vom lua și o decizie foarte clară în acest sens, iar colegii din Camera vor face ceea ce trebuie, pentru a demonstra că PNL luptă pentru justiție, nu pentru corupție!

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut