Modificăm Legea fundamentală?

Partidul Social Democrat va propune modificarea Constituţiei astfel încât, dacă un partid părăseşte coaliţia de guvernare, automat să fie convocate alegeri anticipate. Declarația îi aparține președintelui social democraților, Marcel Ciolacu, care mai afirmă că mai mulți reprezentanți PSD vor veni cu un proiect de propunere de modificare a Legii fundamentale.

Senatorul PSD de Cluj, Vasile Dîncu, consideră că e „o idee bună” să ne gândim la revizuirea Constituției.

„Este o soluție interesantă (n.red propunerea), s-a discutat la partid, dar nu este cea mai importantă dintre propuneri. De ce ar fi bună această măsură, și anume odată ce se modifică structura Guvernului, să se treacă la alegeri anticipate? În primul rând, pentru că în România nu s-au putut face niciodată alegeri anticipate, nici atunci când era cazul. În al doilea rând, s-au manufacturat într-un mod oneros, de foarte multe ori, coaliții, s-au inventat partide balama, coaliții împotriva naturii. Pe de altă parte, am văzut partide care au trecut dintr-o parte în alta, deși au fost votate pentru o anumită vocație. Au ajuns în altă parte voturile oamenilor… Oamenii nu își mai recunosc voturile. Eu aș interzice și traseismul politic, este tot o problemă de Constituție. Dar cred că e o ideea bună să ne gândim la revizuirea Constituției”, a declarat Vasile Dîncu.

Propunerea pe care o va face PSD nu este deloc pe placul liberalilor.

„Consider că sunt aspecte mult mai importante de modificat în Constituție decât inițiativa domnului Ciolacu. Propunerea președintelui PSD de a avea alegeri anticipate de câte ori se schimbă componența majorității parlamentare ar duce la instabilitate politică. Ne putem afla în situația, puțin dorită, de a avea alegeri anticipate în fiecare lună, în funcție de cum sunt cotate partidele din majoritatea parlamentară în sondajele de opinie. Mai mult ca oricând țara noastră are nevoie de stabilitate, așa că nu vom susține demersul celor de la PSD. Mai bine am discuta despre soluții pentru a combate traseismul politic”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, consideră că România are alte priorități, în acest moment.

„Declarația domnului Ciolacu este un non-subiect. În cadrul procedurii de revizuire a Constituției ar trebui să ne ocupăm de subiecte cu adevărat importante pentru România și pentru români, cum ar fi în primul rând, interzicerea traseismului politic în rândul parlamentarilor, PSD e specialist în a importa parlamentari. Cu o voință politică comună, putem pune capăt acestui dute vino de parlamentari, în mijlocul sau la finalul mandatului, astfel încât să putem avea oameni care dacă au candidat din partea unui partid, să și rămână acolo timp de patru ani. O altă prioritate în Constituție ar trebui să fie reorganizarea administrativ-teritorială a României. Avem nevoie de unități administrativ teritoriale mai mari, cu aparate formate din profesioniști, care să asigure gestionarea proiectelor de mare importanță. În acest sens, cred că cel mai bun model ar fi cel polonez”, a afirmat Radu Moisin.

Unii reprezentanți ai USR-PLUS Cluj vorbesc despre vulnerabilitate.
„Consider că prin măsura propusă de dl. Ciolacu parlamentul devine  mult prea vulnerabil, iar pentru a putea analiza cât mai obiectiv posibil propunerile de lege/inițiativele legislative, e necesar să nu existe o presiune constantă din partea unei alte puteri a statului. Rolul legiuitorului nu poate depinde de o negociere sau eșuarea unei negocieri a executivului. Astfel, putem discuta chiar de o încălcare a principiului separației puterilor în stat.

În ceea ce privește exemplul Italiei, precizez că în sitemul italian nu există prevederea invocată de liederul PSD, cel mai bun exemplu fiind faptul că în august 2019, după retragerea din coaliția de guvernare a lui Matteo Salvini și a Ligii Nordului, guvernul condus de Giusepe Conte și-a continuat existența și activitatea pâna anul acesta fără a fi declanșate alegeri anticipate.
În concluzie, mai mult echilibru în raționament și în comunicare ar aduce doar beneficii cetățenilor”, a declarat deputatul USR-PLUS de Cluj, Oana Murariu.
AUR atrage atenția că propunerea PSD este populistă. „E o propunere populistă, a părăsi o coaliție de guvernare nu trebuie să însemne neapărat alegeri anticipate, se poate face altă coaliție. Să fie orgnaizate alegeri în cazul în care ar fi vorba de o nerespectare a promisiunilor electorale, eventual. Nu văd logica”, a declarat deputatul AUR Ilie Alin Coleșa.

Pe de altă parte, reprezentanții UDMR consideră că propunerea PSD este nerealizabilă și chiar neserioasă.

„Este o propunere nerealizabilă, pentru că orice modificare a Constituției necesită două treimi (n.red la vot, în Parlament), la ora actuală, e o lipsă a dialogului, nu văd cine ar putea aduna atât. Nu e realizabil și fezabil”, a declarat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

„E o propunere puțin neserioasă…Eu cred că țara are nevoie de stabilitate, nu de alegeri anticipate, să ne vedem de treabă și să încercăm să dezvoltăm România. Nu cred că e nevoie de jocuri politicianiste de genul acesta. Nu mi se pare o propunere rezonabilă, nu văd rostul nici constituțional, nici din punctul de vedere al democrației parlamentare, e o propunere care vine din partea unei formațiuni politice aflată în opoziție…”, a declarat, la rândul său, deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond.

Argumentele lui Ciolacu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că fiind vorba de Constituție, vor fi organizate dezbateri.
„Este o temă privind modificarea Constituţiei. De exemplu, în Italia se creează o majoritate după alegeri, cum este normal, cum s-a creat şi în România. Dacă pe parcursul celor 4 ani de mandat o formaţiune iese din respectiva majoritate se fac alegeri anticipate. (…) Nu faci tu modificări în timpul jocului. Când faci modificări, în momentul ăla faci alegeri anticipate”, a spus Ciolacu.

Întrebat când intenţionează PSD să facă această propunere de modificare a Legii fundamentale, Marcel Ciolacu a spus: „Deja avem o echipă. Nu e singura modificare. O echipă întreagă, Titus Corlăţean, profesori universitari, Robert Cazanciuc lucrează. Sunt 6 sau 7 colegi care vor veni cu un proiect de propunere de modificare a Constituţiei. (…) Vom face dezbateri pentru că vorbim de modificarea Constituţiei. Ştim foarte bine că în România e foarte greu să faci alegeri anticipate, datorită Constituţiei. Cred că democratic este să fie şi alegeri anticipate. Mi se pare singura ţară europeană care nu a avut alegeri anticipate în 30 de ani”.

„Îl anunţ astăzi pe domnul preşedinte că actualul Parlament nu mai reprezintă votul românilor după două – trei luni de la alegeri. Mâine, dacă sunt alegeri, PSD câştigă alegerile, nu cu 4 – 5 procente, detaşat. Şi ce faci în astfel de cazuri? Faci alegeri anticipate”, a punctat Ciolacu.

Procedura de revizuire

Proiectul de revizuire trebuie adoptat de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, cele două camere, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Implicarea populației în inițiativa de revizuire a constituției are drept scop asigurarea legitimității acestui demers.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut