„Modelul ungar”, strecurat de UDMR în programul de guvernare a lui Ciucă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că, în cadrul negocierilor cu premierul desemnat Nicolae Ciucă, care au avut loc sâmbătă, la Palatul Victoria, au fost introduse în programul de guvernare măsurile de încurajare a natalităţii propuse de Uniunea Democrată Maghiară din România.

„În ultimele trei decenii, politica UDMR s-a axat, cu precădere, pe reprezentarea intereselor şi bunăstarea comunităţilor noastre. Dezideratul nostru a rămas neschimbat, nu a fost influenţat nici de contextul politic din România, nici de dificultăţile cauzate de pandemie. Mai mult, situaţia dificilă ne-a încurajat mai mult în consolidarea ideii de familie – cel mai important liant, pilonul comunităţii noastre”, a scris liderul UDMR pe Facebook.

Practic, prin implementarea acestor măsuri, UDMR nu face altceva decât să pună umărul la aplicarea planurilor lui Viktor Orban privind susținerea familiei tradiționale maghiare și oprirea declinului demografic, astfel încât națiunea maghiară să poată fi păstrată „biologic şi în număr mare”.

Inversarea declinului demografic constituie o componentă a „Strategiei Naționale”, adoptată de FIDESZ în 2011 prin care se urmărește reunificarea națiunii maghiare din Bazinul Carpatic. Această strategie are mai mulți piloni, unul dintre aceștia fiind acordarea dublei cetățenii, proces care a început în 2011, și în care a fost implicat nemijlocit și partidul condus de Kelemen Hunor.

Problema demografică reprezintă o altă componentă a „Strategiei Națioanle”, fiind abordată în 2018 când, Guvernul de la Budapesta a demarat o serie de măsuri pentru a încuraja tinerele cupluri maghiare să își întemeieze o familie și să facă copii. Cum aceste planuri vizează maghiarii din toate zonele fostului regat maghiar, este de înțeles de ce UDMR a ținut să includă în programul de guvernare pachetul de politici familiale.
„În cadrul negocierilor de sâmbătă am introdus în programul de guvernare măsurile de încurajare propuse de noi pentru creşterea natalităţii. Cele mai importante dintre acestea sunt: aplicarea unor măsuri de deductibilitate pentru familiile cu mai mulţi copii şi reducerea progresivă a cuantumului contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, în funcţie de numărul de copii; program de credite pentru achiziţionarea de locuinţe familiilor tinere în funcţie de numărul de copii; program de finanţare pentru achiziţia de autoturisme familiale pentru familiile cu minim trei copii; bunicii, respectiv fraţii majori şomeri să poată beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului în locul părinţilor, dacă se întorc la muncă; extinderea programelor de tip after-school; facilităţi acordate administraţiilor locale de a sprijini familiile prin reduceri/scutiri de taxe şi impozite”, a afirmat Kelemen Hunor.

În a doua parte a lunii septembrie a.c., la Budapesta a avut loc Summitul Internaţional pentru Demografie. Scopul declarat al conferinţei a fost de a discuta măsurile pentru stoparea declinului demografic. Multe voci au catalogat manifestarea ca pe o ocazie pentru propagarea ideilor de extremă dreaptă, dat fiind faptul că mulți dintre invitați sunt cunoscuți pentru ideile lor misogine sau xenofobe. La summit a participat și liderul UDMR, Kelemen Hunor.

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut