Modelul propus de Boc pentru revizuirea Constituției

Primarul Emil Boc atrage atenția că stabilitatea guvernamentală a Germaniei poate fi explicată, printre altele, prin faptul că în sistemul constituțional german există „moțiunea constructivă de neîncredere“, echivalentul moțiunii de cenzură din sistemul constituțional românesc. În opinia sa, merită să reflectăm în cazul unei viitoare revizuiri constituționale cu privire la posibilitatea adoptării și de către România a soluției germane, pentru evitarea unor crize politice.

„Stabilitatea guvernamentală a Germaniei poate fi explicată și prin faptul că în sistemul constituțional german există „moțiunea constructivă de neîncredere“, echivalentul moțiunii de cenzură din sistemul constituțional românesc. Deosebirea fundamentală între cele două tipuri de moțiuni constă în aceea că în Germania nu poți să demiți un Guvern decât dacă prin aceeași moțiune se votează și noul Cancelar (prim-ministru). O asemenea procedură constituțională specifică Germaniei, dar întâlnită și în Spania, Polonia sau Ungaria, obligă partidele politice să ajungă la un acord cu privire la viitoarea majoritate guvernamentală înainte de demiterea Guvernului în exercițiu.

În sistemul nostru constituțional, prima dată este demis Guvernul în exercițiu și doar după aceea se încearcă coagularea unei noi majorități parlamentare care să susțină un nou premier. Ultima criză guvernamentală este o dovadă în acest sens. Merită să reflectăm în cazul unei viitoare revizuiri constituționale cu privire la posibilitatea adoptării și de către România a „soluției germane“ cu privire la moțiunea constructivă de neîncredere. Și poate nu numai cu privire la aceasta…”, a spus Emil Boc.

Discuțiile privind revizuirea Constituției au revenit în actualitate, zilele acestea, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea Legii fundamentale.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut