Modele noi de declarație pe propria răspundere și de adeverință de angajator

Modelul declarației pe proprie răspundere a fost simplificat în privința datelor care necesită a fi completate, a anunțat, joi, Grupul de Comunicare Strategică.

Documentul, accesibil pe pagina https://stirioficiale.ro/informatii , poate fi redactat/ completat de pe PC/ laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului. De asemenea, documentul poate fi tipărit și completat olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului. Totodată, declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.

„Orice alte inițiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/ adeverințe de angajator NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale” – avertizează GCS.

În privința prezentării declarației pe proprie răspundere/ adeverinței eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanța Militară 3/2020), GCS precizează că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menționat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declarația pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverința angajator). Persoana va prezenta declarația pe proprie răspundere/ adeverința de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

Declarația pe propria răspundere este accesibilă la adresa:  https://cdn.stirioficiale.ro/storage/26MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf, iar Adeverința de angajator, de la adresa https://cdn.stirioficiale.ro/storage/MODEL%20Adeverinta%20pentru%20angajatori.pdf

M.  TRIPON

Articole din aceeasi categorie