Mizerie cruntă în trei centre de îngrijire a vârstnicilor

Vinerea neagră (13 ianuarie) nu a fost de bun augur nici pentru trei centre de îngrijire a vârstincilor din județ, unde Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj a găsit mizerie, rugină, saltele murdare și mucegai.

Comisarii CJPC Cluj au verificat operatorii economici Asociația Casa Hermina, cu puncte de lucru în Dezmir și Gilău, și Asociația St. Johan, din Cluj-Napoca, unde au identificat mai multe deficiențe, printre care existența în blocul alimentar și în camere a igrasiei, modificarea stării termice a produselor, folosirea unor preparate fără elemente de identificare, folosirea unor vitrine frigorifice insalubre, cu praf în exces, rugină și chedere pline de mucegai, utilizarea veselei din plastic și a unor ustensile de lucru cu mânere de lemn sau plastic, precum și a veselei smălțuite cu ciobituri în exces. De asemenea, au fost depistate spații de depozitare neigienizate, cu rafturi cu rugină, improprii pentru produse alimentare, precum și spații nerenovate, insalubre, cu gresie lipsă sau spartă și scurgeri de canalizare defecte, calorifere cu rugină, îmbâcsite, pline de praf și depuneri de produse. Nu în ultimul rând a fost observată utilizarea de coșuri pentru gunoi fără capace în zona de preparare a hranei, folosirea unor lenjerii de pat și saltele neigienizate și cu pete, lipsa unor robineți la baie, uși deformate, infiltrații de apă în sala de mese, cadre de paturi cu rugină sau cu laterale de lemn cu muchii ascuțite, care prezintă pericol pentru utilizatori.

Comisarii au aplicat 4 amenzi contravenționale în cuantum de 120.000 lei și au dat 3 avertismente. Totodată, au fost dispuse măsurile de oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 3.500 de lei și oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor. De asemenea, până la remedierea abaterilor constatate în blocurile alimentare, s-a luat decizia ca hrana vârstnicilor să fie asigurată în regim de catering.

Controalele s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut