Mix de exprimări artistice în spațiul baroc al Palatului Bánffy din Cluj-Napoca

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a găzduit joi, 3 martie 2022, începând cu orele 17, vernisajul expoziției “Babel” aparținând artistei de origine franceză Arantxa Etcheverria.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public variat, preponderent tânăr. ,,Asta se datorează, probabil, și felului în care s-a comunicat despre expoziție, mă bucur că a fost un public numeros, mai ales după toată perioada aceasta în care prezența la evenimente a fost scăzută. Văd că acum reintrăm într-un circuit de evenimente care să aibă atractivitate pentru publicʼʼ, a precizat, pentru ziarul Făclia, Conf.univ.dr. Bogdan Iacob, curatorul expoziției.

Exponatele dezvăluie un stil mai puțin obișnuit, ,,acoperind o nișă estetică foarte specific delimitată și foarte precis lucrată, este vorba de o artă care e spectaculoasă fără să fie stridentă, ceea ce poate capta diferite categorii de public prin caracteristici diverseʼʼ, a adăugat acesta. S-au distins materiale, forme arhitecturale și tehnici de lucru variate, la granița dintre real și imaginar, împrumutând influențe suprematiste și constructiviste.

Vernisajul expoziției care face o pledoarie a geometriei spațiului a fost completat de un moment de live performance creat de artistă, intitulat, de asemenea, “Babel”. ,,Palatul Bánffy este în sine un spațiu în stilul baroc, iar lucrările sunt foarte mult despre spațiu și spațialitate și atunci s-a simțit nevoia să existe o componentă ușor mai dinamică, dar nu excesiv, și aici a intrat partea de performance, care include costume pseudomedievale și performance-ul în sine, care e mai mult o prezență decât un act în sensul clasic. A ieșit un mix de exprimări artistice, care cred că arată foarte bine în spațiul de palat baroc în care s-a întâmplatʼʼ, a remarcat curatorul Cristian Iacob.

Despre dinamica din artă a ținut să amintească și una din tinerele studente participante la eveniment, licențiată în Teatru și actualmente urmând cursuri de practici curatoriale. ,,E important să avem lucruri dinamice care să ne angajeze în operele de artă, este o experiență mult mai accesibilă publicului largʼʼ, a spus aceasta.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 20 martie 2022.

Arantxa Etcheverria

Arantxa Etcheverria este o artistă franceză, de etnie bască, ce a urmat studile de arte vizuale la Villa Arson din Nisa și scenografia la Teatrul Național din Strasbourg. Actualmente, este stabilită la București. Începând din anul 2013, aceasta a dezvoltat o practică artistică pornind de la arhitectura modernistă din propriul atelier. Expoziții individuale s-au desfășurat la Victoria Art Center, Atelier 35, Galeria Creart și Galeria Sector 1 (București), Centrul de Interes și Galeria Baril (Cluj-Napoca). Lucrările ei au făcut parte și din expoziții colective, precum cele de la Muzeul Național de Artă Contemporană (București), Muzeul de Artă Recentă (București), Bienala Art Encounters (Timișoara), Club Electro Putere (Craiova), Bienala de Artă Contemporană (București), Media Art Festival (Arad), Art Safari (București), Museo di Roma, Maison de l’International (Grenoble), Institutul Cultural Român (Viena) și Fundația Benetton (Trieste).

Lucrările fac parte din colecția Muzeului Național de Artă Contemporană (București) și a Muzeului de Artă Recentă (București), din colecții private din țară și din străinătate.

Arantxa Etcheverria a fost reprezentată de Galeria Sector 1 din București.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut