Mitropolitul Clujului: Mesaj la aniversarea Patriarhului Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. împlinește joi, 22 iulie, 70 de ani.

Într-un mesaj transmis cu această ocazie, mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, spune că „în viața și activitatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel sunt prezente multe din virtuțile Proorocului Daniel, prooroc puternic în vremuri grele”. „Preafericirea Sa este Patriarh puternic pentru vremuri dificile. Și n-am fi sinceri dacă n-am recunoaște că vremurile pe care le trăim sunt dificile. Sunt dificile pentru că a venit peste lume această pandemie care, pe lângă faptul că încearcă sănătatea multor oameni, a adus și o situație economică precară. Iar viața spirituală are slăbiciunile ei. În atmosfera de secularizare sunt tot mai dese atitudinile potrivnice Bisericii. Or, capul Bisericii noastre este Preafericirea Sa, și la vârf, în ultimă instanță, se simt cel mai tare toate răutățile” – spune mitropolitul Andrei.

În ce privește lupta cu provocările contemporaneității secularizate și materialiste, „Patriarhul este purtătorul de steag al păstrării credinței, tradiției ortodoxe și a valorilor  naționale. (…) În zbuciumatele vremuri când se încearcă reașezarea lucrurilor pe un făgaș normal, atitudinea Preafericirii Sale ne este de mare folos. Fie că a fost vorba de apărarea orei de religie în școli sau de Legea Cultelor, de recuperarea proprietăților bisericești, de salarizarea clerului, de militarea pentru familia tradițională, vocea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost una puternică. Preafericirea Sa ne arată și calea de ieșire din criza spirituală profundă în care se află civilizația contemporană: apropierea de Dumnezeu” – mai spune mitropolitul Clujului.

În același mesaj, Înaltpreasfinția Sa amintește că Patriarhul Daniel a fost o voce auzită și-n Sfântul și Marele Sinod de la Creta, din iunie 2016, dar și-n alte foruri și organisme bisericești, naționale și internaționale. „Părintele Patriarh are poziția corectă pe care i-o face credibilă și faptul că e un mare teolog. Iar un fapt mai rar întâlnit e acela că marele teolog este dublat și de un bun gospodar al Bisericii. E greu de făcut o retrospectivă a ctitoriilor realizate, dar una dintre ele îl înveșnicește: Catedrala Națională sau Catedrala Mântuirii Neamului” – mai spune mitropolitul Clujului..

Nu în ultimul rând, ÎPS Andrei amintește implicarea Patriarhului în slujirea celor săraci, „cărora pe lângă pâinea cea de toate zilele, le oferă și pâinea vieții”.

„Îl rugăm pe Dumnezeu să-i dăruiască încă mulți ani și sănătate cu excepționale rezultate, ca și până acum, atât pe tărâm spiritual, cât și material. La acest popas aniversar, în grai liturgic ne adresăm Tatălui Celui ceresc și-I zicem: «Întâi pomenește, Doamne, pe Preafericitul Părintele nostru Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe care-l dăruiește sfintelor Tale Biserici în pace, întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învățând cuvântul adevărului Tău»” – își încheie ÎPS Andrei mesajul adresat Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

În ziua de joi, 22 iulie, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale va fi săvârșită o slujbă de Te Deum „ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și asupra ierarhilor, clericilor, monahilor și credincioșilor mireni”. La finalul acestei slujbe se va citi Actul Aniversar al Sfântului Sinod, la împlinirea vârstei de 70 de ani ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după care se va desfășura, în sala Aula Magna din Palatul Patriarhiei, un moment aniversar.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut