Misiuni speciale pe cerul României

Un avion de luptă F-16 Fighting Falcon versiunea Viper ce provine de la Baza Aeriană Aviano din Italia survolează de mai multe ore spațiul aerian al României, mai exact zona dintre Cluj-Napoca și granița de este a țării. În zonă se află și două aeronave de alimentare ale Forțelor Aeriene Americane, un Boeing C 135 R și un McDonnell Douglas KC-10 de la Baza Aeriană britanică RAF Mildenhall.

Potrivit site-ului Tracking Military Aircraft, cele trei avionae se află de mai multe zile în zona României.

F-16 Fighting Falcon este un avion de luptă multirol proiectat inițial de General Dynamics și îmbunătățit de Lockheed Martin pentru United States Air Force. A fost conceput inițial ca avion de vânătoare cu greutate redusă.

Dispune de comenzi de zbor electronice fly-by-wire (primul avion de luptă de serie echipat cu acest sistem), raport tracțiune-greutate supraunitar (începând cu variantele C/D), poate efectua viraje cu accelerație de 9g. În zbor manifestă stabilitate statică relaxată (negativă), de aceea nu poate fi pilotat fără sistemul computerizat fly-by-wire. Pe de altă parte, această instabilitate naturală îi conferă o manevrabilitate deosebită.

Avionul este echipat cu un tun, rachete neghidate și rachete ghidate aer-sol, aer-aer și antinaval.

Boeing KC-135R Stratotanker este un avion militar de realimentare în aer.

KC-135 a fost prima aeronavă cisternă de realimentare cu combustibil din Forțele Aeriene ale SUA. Acest timp de aeronavă a fost inițial însărcinat cu realimentarea bombardierelor strategice și a fost folosit în războiul din Vietnam și mai târziu în conflicte, cum ar fi Operation Desert Storm, pentru a extinde gama și rezistența avioanelor de vânătoare și a bombardierelor tactice americane.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut