Misiunea Greco-Catolică Română de la Paris, la 75 de ani de la fondare

În zilele de 2 și 3 octombrie 2021, Misiunea Greco-Catolică Română din Paris, printr-o serie de manifestări și celebrări solemne, a aniversat 75 de ani de la fondare. Evenimentul a fost urmărit cu interes, prin mijloacele online, și de credincioșii greco-catolici din România, între România și Franța existând de-a lungul timpului o profundă comuniune spirituală.

Pentru credincioșii Eparhiei de Cluj-Gherla, un motiv în plus de comuniune este faptul că Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a desfășurat o bogată activitate la Paris, între anii 1999-2007, în calitate de vicerector și, din 2001, de rector al Misiunii. Totodată, din septembrie 2021 a fost numit, în cadrul Misiunii Greco-Catolice din Paris, un preot al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Alin Cîndea.

În centrul manifestărilor jubiliare s-a aflat Sfânta Liturghie solemnă, în rit bizantin, celebrată duminică, 3 octombrie, de pr. Mihai Marina, rector al Misiunii și un grup de preoți, în Bazilica Sacré Coeur din Paris, în prezența Mons. Pascal Gollnisch, vicar general al Ordinariatului Catolicilor Orientali din Franța și a peste 1000 de credincioși, răspunsurile liturgice fiind date de studenți de la Colegiul Greco-Catolic „Pio Romeno” din Roma. În cadrul celebrării s-a citit mesajul Arhiepiscopului de Paris, Mons. Michel Aupetit, mesajul de felicitare transmis de Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite și mesajul Administrației Prezidențiale din România.

Misiunea Greco-Catolică Română din Paris s-a născut în împrejurările istorice dificile ale celui de-al Doilea Război Mondial, fiind fondată de Părintele Gheorghe Surdu, student al Școlilor Blajului. Numit, în mai 1944, capelan al românilor din Paris, în același an a fondat un loc de primire, pus la dispoziția românilor aflați aici, „o insulă românească liberă pe pământul ospitalier al Franței”. Mai apoi, cu sprijinul Mons. Charles Lagier, directorul general al Asociației Oeuvre d’Orient, a Episcopului Roger Beaussart, auxiliar al Cardinalului de la Paris și a Cardinalului Eugene Tisserand, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale de la Roma, părintele Surdu a primit, pentru slujbele religioase, capela din strada Raynouard, în care s-a celebrat prima Sfântă Liturghie, în 26 noiembrie 1944. Cu timpul, capela devenind neîncăpătoare, pr. Surdu a obținut, cu sprijinul Asociației Oeuvre d’Orient, sediul actual din strada Ribera, nr. 38. La Misiune au fost primiți și ajutați să se integreze refugiați sau exilați români, indiferent de religie sau clasă socială. O cantină gratuită a funcționat aici până în anul 1958.

Misiunea, susținută de numeroase personalități culturale românești, a organizat evenimente de cultură și spiritualitate, multe dintre ele în comun cu Biserica Ortodoxă Română din Paris. La sediul din rue Ribera au fost marcate momente importante din viața Bisericii Catolice și, mai ales, mari aniversări din istoria României. Au fost evocate personalități de seamă ale României, spre exemplu, liturghia în memoria Mons. Vladimir Ghika (acum fericit al Bisericii Catolice) care a murit în închisorile comuniste în 1954, bicentenarul Episcopului Inochentie Micu Klein în 1968, comemorarea Cardinalului Iuliu Hossu (acum Fericit episcop martir) în 1970, la trecerea sa la Cer, sau centenarul nașterii omului politic Iuliu Maniu, în 1973.

Misiunea a fost purtătoarea de cuvânt a Bisericii persecutate din România. A informat publicul cu privire la suferința românilor care trăiesc sub regimul comunist. A susținut publicații și a difuzat articole despre România. Preoții de la Misiune au fost prezenți la Radio Europa Liberă, Radio France International și Radio Vatican. Politicieni români de prim rang, ca Vișoianu Constantin, Grigore Gafencu, Romulus Boilă, Corneliu Coposu, au susținut conferințe la Misiune, precum și intelectuali de frunte, printre care Vasile Munteanu, Emil Turdeanu, Sever Pop, Nicolae Herescu, Neagu Djuvara.

În mai 1996, Misiunea Română Greco-Catolică din Franța a sărbătorit a cincizecea aniversare, memorabilă fiind, cu acest prilej, celebrarea din 12 mai 1996, din Catedrala Notre Dame din Paris, cu participarea Cardinalului Jean-Marie Lustiger, Arhiepiscop de Paris. În aceeași mare Catedrală au avut loc, în anii 2004 și 2013, liturghii organizate de Oeuvre d’Orient în memoria Episcopilor martiri români, prezidate de Arhiepiscopul de Paris, cu participarea episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România.

Având în vedere că, începând din anul 2000, comunitatea a crescut foarte mult, grație Cardinalului Jean-Marie Lustiger și datorită generozității Surorilor Mariei, s-a primit, în anul 2005, capela de pe strada Michel-Ange, nr. 31. Din anul 2019 s-a deschis încă un loc de celebrare, în biserica „Sfânta Terza” din Blanc Mesnil, localitate la nord-est de Paris. În prezent, cu mai mult de 2000 de credincioși care locuiesc în zona Parisului, Misiunea Greco-Catolică Română oferă imaginea unei Biserici vii. Diverse activități pastorale, dar și conferințe și expoziții oferite publicului francez și român, arată vitalitatea acestei comunități care a găsit libertatea de a-și exprima credința și tradiția, fiind în comuniune cu Ierarhia Bisericii Greco-Catolice din România.

Pr. Alin Ciprian Cîndea

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut