Miroase urât la Cluj-Napoca!

Primarul Emil Boc a vorbit, marți, despre problema mirosului din Cluj-Napoca. El a subliniat că după analizele pe care le avea în jurul orei 14, „cu înalt grad de probabilitate cauza mirosului pentru ce avem în Cluj-Napoca este nerespectarea procedurilor la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.

„Încă de ieri după masă, după ce am fost informat că în anumite zone ale orașului există acest miros, am accesat instrumentele primăriei. Prima grijă a fost să vedem ce se întâmplă la depozitul de la Pata Rât, la vechea rampă, care este înschisă, pentru că în trecut am avut o problemă cu manipularea deșeurilor de acolo. La rampa de la Pata Rât nu este nicio problemă, este intactă. Nu, primăria și RADP imediat, direct …nu are niciun fel de cauză. După care ne-am dus pe sursele alternative, să vedem, cu ce am avut eu la dispoziție – Poliția locală prin serviciul de Protecție a mediului. Am verificat stația de epurare pentru că era și un miros specific apropiat de regimul de canalizare, colegii mei nu au identificat o sursă potențială de miros, după care m-am adresat autorităților statului, am discutat cu Agenția de Protecție a Mediului, cu Garda de Mediu, cu ADI Ecometropolitan, să vedem dacă la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este vreo problemă. După analizele pe care le avem la această oră, 14.16, cu înalt grad de probabilitate cauza mirosului pentru ce avem în Cluj-Napoca este nerespectarea procedurilor la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor de către firma Supercom care operează Centrul. Asta este concluzia preliminară de acum. Dacă autoritățile statului, când vor termina controlul, vor avea și alte concluzii, le vor face cunoscute. Din analiza mea, pe baza datelor pe care le-am obținut, integrând informațiile, aceasta este informația pe care pot să v-o transmit. În acest moment, controlul care se desfășoară, nu s-a încheiat, măsurile care vor fi dispuse nu sunt încă finalizate, dar pot să vă spun că autoritățile statului își fac datoria. Garda de Mediu, Agenția de protecție a mediului, Direcția de Sănătate Publică și celelalte autorități cu rol colateral sunt prezente. Vor dispune ceea ce trebuie dispus, după părerea mea nerespectarea procedurilor de la acest centru reprezintă cauza fundamentală a mirosului accelerat de faptul că aici în Cluj se aduc toate deșeurile din întreg județul, accelerat de faptul că avem temperaturi extreme. Căldurile acestea extreme evident că amplifică o eroare de procedură de lucru în centru, nu intru în detaliii tehnice pentru că nu e competența mea. Cert este că, cu mare probabilitate cauza este nerespectarea unor proceduri administrative în ce privește managementul deșeurilor de la Centrul Integrat. În consecință, se va termina controlul, se vor dispune măsurile de remediere, deja unele sunt în curs, și cer să se intre imediat în legalitate. Am spus dintotdeauna – în acest oraș nimeni nu are imunitate în fața legii, aici autoritățile statului își fac și trebuie să își facă datoria indiferent despre cine e vorba”, a spus Emil Boc.

Primarul a mai subliniat că are încredere că se va face ceea ce trebuie pentru ca această stare de profund disconfort pentru fiecare dintre noi să înceteze cât mai repede cu putință. „Concluziile nu au fost încă finalizate, unele măsuri de remediere au fost dispuse și sunt în procesare, a existat o receptivitate din partea firmei să se implice în rezolvarea urgentă a acestora, chiar dacă ei, din câte am înțeles din declarațiile celor prezenți la control ar spune că nu în totalitate mirosul provine de acolo. Eu nu am altă sursă alternativă să spun că este altceva, până când autoritățile statului nu vor detecta o altă sursă nu pot decât să mă bazez pe ceea ce spune majoritatea covârșitoare a specialiștilor”, a mai spus Emil Boc.

La rândul său, liderul forului administrativ județean clujean, Alin Tișe, a vorbit, marți dimineață, la un post local de radio, despre acest subiect și a explicat măsurile luate până acum.

„Ca autoritate publică județeană, îmi fac datoria să-mi cer iertare clujenilor pentru miros. Aș vrea să-i informez că, încă din data de 23 august, am sesizat Agenția de Mediu pentru a verifica exact cauza acestui miros și pentru a se dispune măsuri de remediere. Consiliul Județean Cluj a aplicat penalizări și a solicitat acestor instituții luarea de măsuri. Administrarea CMID-ului și ridicarea gunoaielor din întreg județul au fost date unei firme private. Dacă nu se îndeplinește contractul, noi aplicăm sancțiuni, lucru pe care l-am făcut deja. Înțeleg de la Agenția de Mediu și Garda de Mediu că au fost și azi prezente la CMID pentru a verifica intrarea în contractul de operare. Cred că, în timp, prin aplicarea sancțiunilor și prin faptul că aceste instituții sunt prezente acolo, se va intra într-o normalitate”, a declarat Alin Tișe.

Comisarul de la Garda de Mediu Cluj, Lucian Stanca, a declarat că în cursul zilei de marți împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj s-au deplasat la Centrul de Management al Deșeurilor pentru a verifica dacă mirosul provine de acolo. Comisarul a spus că din cele constatate ei cred că sursa mirosului ar fi depozitul de deșeuri al CMID. El a precizat că operatorul este de altă părere și a cerut analize de aer la o instituție independentă și care vor dura două sau trei zile.

Lucian Stanca a mai spus că pare să fie existat o sincopă procesarea deșeurilor, care a dus la existența unui stoc de deșeuri netratate și că acest stoc, pe fondul temperaturilor ridicate, ar putea fi sursa mirosului. El a spus că mirosul care se simte în oraș este diferit de mirosul specific de gunoi, care este persistent în cele mai multe locuri din perimetrul depozitului. Totuși, spune comisarul, în două sau trei puncte din același perimetru de regăsea mirosul care persistă și în oraș.

El a explicat că în ultimele zile curenții de aer și-au schimbat direcția venind dinspre Apahida spre oraș, ceea ce ar putea fi o cauză probabilă a răspândiri mirosului mai întâi în zona Mărăști și Gheorgheni.

Comisarul a mai menționat că s-au verificat și alte posibile surse ale mirosului, însă acestea au fost eliminate. Totodată, el a precizat că verificările vor continua în următoarele zile.

Și A.D.I. Eco- Metropolitan Cluj a exprimat un punct de vedere cu privire la miros.

„În urma controlului efectuat în teren de către inspectori A.D.I. Eco- Metropolitan Cluj, alături de reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu Cluj, precum și reprezentanți ai Poliției locale a municipiului Cluj-Napoca, din data de marți, 29.08.2023, au fost identificate următoarele situații, care, pe fondul temperaturilor ridicate, au determinat degajarea mirosului neplăcut în municipiul Cluj-Napoca și anume: efectuarea operațiunilor de nivelare a deșeurilor din cadrul depozitului ecologic Cluj; acumularea de stocuri de deșeuri reziduale care urmează a fi tratate în cadrul instalației de tratare mecano-biologică (TMB) din cadrul CMID Cluj.

A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj face verificări chiar și acum, în prezența autorităților responsabile și a specialiștilor externi și va monitoriza permanent Operatorul”, au transmis acestia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut