Mireasmă de sărbători la Cenaclul „Artur Silvestri”

În ‘’Sala Oglinzilor’’ de la Cercul Militar Cluj a avut loc, săptămîna trecută, ultima şedinţă din acest an a Cenaclului ‘’Artur Silvestri’’ al Ligii Scriitorilor din România.
P1120713Antonia Bodea, conducătoarea cenaclului, a salutat publicul din sala devenită neîncăpătoare, apoi i-a invitat în scenă pe tinerii componenţi ai Corului ‘’Angeli’’ de pe lîngă Biserica ‘’Episcop Ioan Bob’’, conduşi de dirijorul Angela David. Corul ‘’Angeli’’ a interpretat o suită de colinde semnate de reputaţi compozitori români, sensibilitatea interpretării creînd o înălţătoare atmosferă de sărbătoare, răsplătită cu prelungi aplauze.

Scriitorul Al. Florin Ţene, preşedintele naţional al LSR, a luat cuvîntul pentru a informa despre activitatea Ligii din ultima perioadă. ‘’Vestitorul de Malu Vînăt’’, revistă lunară al cărei prim număr a apărut în luna septembrie, impresionanta enciclopedie ‘’Neosteniţi întru lumină. Vol. III. Musceleni şi argeşeni’’, a lui Ion C. Hiru, şi volumul româncei stabilite în Canada, Milena Munteanu, ‘’Departe de ţara cu dor’’, abia ieşit de sub tipar, au fost publicaţiile prezentate publicului din bogata recoltă a sfîrşitului de an. Aflîndu-ne la ora bilanţului pe 2014, Al. F. Ţene i-a nominalizat pe scriitorii din ţară şi diaspora consideraţi, datorită activităţii lor culturale, ‘’apostoli ai Ligii’’: Antonia Bodea, Doina Drăgan, Doina Drăguţ, Marinela Preoteasa, T.C. Dârţu, Iulian Patca, Gavril Moisa, Mihai Ganea, Titina Nica Ţene, Sandu Cătinean, N. Negulescu, Voichiţa Pălăcean Vereş, Ion Părăianu, Ion Nălbitoru. În încheiere, Al.F. Ţene a recitat un poem propriu în perfect acord cu momentul în care ne aflăm, ‘’Isus S-a născut’’.

P1120715A urmat lansarea celei mai recente cărţi a Prof. univ. dr. Ştefania Kory Calomfirescu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, ‘’Despre Prof. dr. doc. Dumitru Dumitraşcu şi evoluţia şcolii de gastroenterologie clujeană’’ (Ed. Ecou Transilvan). Editoarea Nadia Fărcaş a realizat un portret al autoarei, vorbind despre cărţile sale cu tematică medicală apărute în ultimii doi ani. Antonia Bodea a recenzat cu competenţă cartea, iar Al.F. Ţene a realizat o prezentare a volumului. Cu multă emoţie, dna Ştefania Kory Calomfirescu a vorbit despre personalitatea medicală a Clujului căreia i-a închinat cartea şi care în acest an şi-a sărbătorit cea de a 85-a aniversare.

Conducătorul Filialei Cluj a LSR, Iulian Patca, a lansat revista trimestrială ‘’Agora literară’’, aflată la numărul 25. Revista, finanţată aproape în întregime din resurse proprii, este rodul colaborării neremunerate a scriitorilor şi al muncii voluntare a echipei de redacţie conduse de I. Patca, alături de care a trudit susţinut Lazăr Morcan, graficianul periodicului. Făcînd, la ceas aniversar, un bilanţ al celor şapte ani de apariţie a publicaţiei ajunse la număr jubiliar, Iulian Patca a menţionat că în cele 850 de pagini, în această perioadă, au fost publicaţi mai bine de 1300 de autori români din 12 ţări, de-a lungul timpului revista semnalînd apariţia a 185 de cărţi semnate de membrii Ligii.

În continuare, Voichiţa PălăceanVereş a lansat Antologia Napoca Nova Nr. 5, închinată anotimpului hibernal, intitulată ‘’Să ningă peste inimi bucurii!’’. Antologiile Napoca Nova reunesc între coperte scriitori români din ţară şi de peste hotare, de toate vîrstele, consacraţi sau debutanţi, iar difuzarea volumelor contribuie la răspîndirea în lume a literaturii de calitate. Editoarea a mulţumit tuturor scriitorilor colaboratori, adresînd un cuvînt de recunoştinţă artistului plastic Lazăr Morcan, care asigură suportul grafic al antologiilor, şi voluntarelor din echipa de redacţie, Andra Mihaela Cîmpean, Bianca M. Ciori şi Oana Silivestru.

Momentul următor al şedinţei de cenaclu a fost închinat poeziei. Au citit şi au recitat din creaţiile proprii: epigramistul Vasile B. Gădălin, inspirat ca întotdeauna, ce a răsplătit cu catrene pe autorii publicaţiilor lansate; Vasile Puiu Sfîrlea, cu un emoţionant inm patriotic; Raveca Vlaşin, cu poemul de sezon ce a dat titlul Antologiei Napoca Nova; Al.F. Ţene, Titina Nica Ţene, cu poezii emoţionante; Aneta Katona, care a recitat un poem filosofic; şi membrii mai noi ai cenaclului, Lili Lazăr, autoarea unei delicate şi inspirate creaţii dedicate iernii, Ilie Boiangiu, care a lecturat poeme închinate lui Eminescu şi anotimpului în care ne aflăm, şi Cornel Petruş, cu un vibrant catren cu caracter politic. Următoarea şedinţă va avea loc joi, 29 ianuarie 2015.
Voichiţa Pălăcean Vereş

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut