Mircea Geoană: România este o țară greu de modernizat

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a participat, vineri la Cluj-Napoca la dezbaterea cu tema ‘Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României’, eveniment organizat de UBB şi Institutul Aspen România. La dezbatere a fost prezent și rectorul UBB, prof univ. dr. Daniel David. Prezența secretarului general adjunct al NATO la Cluj-Napoca a constituit o premieră, fiind primul înalt demnitar al Alianței Nord Atlantice care vine în județul nostru.

În cadrul evenimentului desfășurat la Colegiul Academic, Mircea Geoană a atras atenția că România este o țară greu de modernizat pentru că „există o anumită inerție, o anumită împotmolire, care face ca până și proiectele cele mai curajoase să-și piardă din energie”. „E ceva care trebuie să ne dea gândit”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a explicat că pentru țări ca România care au plecat cu un semnificativ decalaj de dezvoltare, modernizarea înseamnă de fapt apariția unei conștiințe a întârzierii. „Dacă îți dai seama că ai de recuperat decalaje, trebuie să faci lucrurile diferit, trebuie să te autodepășești și că nici ceilalți nu stau pe loc. Istoria României a fost întotdeauna un amestec de șocuri și salturi. Șocuri geopolitice, Marele Război, căderea comunismului. În toate aceste perioade, înaintașii noștri au încercat să facă salturi de dezvoltare. Recuperarea decalajelor și adevărata modernizare a României este în principal o propunere politică și civilă și abia apoi una economică”, a menționat secretarul general adjunct al NATO.

Înaltul demnitar al Alianței Nord Atlantice a spus că integrarea României în NATO și în UE sunt momente la fel de importante ca Mica Unire sau Marea Unire pentru că reprezintă o schimbare de paradigmă, însă, precizează Mircea Geoană, după aderare a lipsit proiectul național. „ (…) Integrarea noastră în NATO şi UE reprezintă – şi va fi în cartea de istorie – un moment la fel de important ca Marea Unire sau Mica Unire, pentru că este de fapt o schimbare de paradigmă, pentru prima dată România are ca aliat şi partener întreg Occidentul democratic. (…) Ce cred că ce a lipsit este că proiectul național de după integrare a fost mult mai greu de conturat. Au fost încercări politice, dar conversația despre ce se întâmplă după ce aderăm a lipsit destul de mult”, a spus Mircea Geoană.

El a subliniat însă că există însă și momente în care se regenerează proiectul național. „De multe ori a fost alinierea constelațiilor. Întotdeauna a existat acest binom între contextul internațional favorabil și liderii naționali. Elita unei țări este mai mult decât elita politică, este elita intelectuală, economică”, a susținut Geoană.

Înaltul demnitar NATO a arătat că pentru România, integrarea în NATO se încheie abia în 2022. Am intrat în 2004, dar din punct de vedere militar şi de securitate România va avea, datorită faptului că Rusia este un actor imprevizibil şi agresiv, aceeaşi calitate a securităţii naţionale, cum o are Germania sau Belgia. Nu avem niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul estic şi ceea ce are NATO deja în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală, a mai spus Geoană.

El a declarat că lumea, umanitatea, trece prin transformări fără precedent.

„Asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societăţii umane din istoria speciei noastre. Niciodată nu am avut atât de mulţi factori cumulativi, structurali. (…) Avem o anumită criză a democraţiei şi a modelului capitalist pe care Europa, pentru cinci secole, şi inclusiv România, poate nu tot timpul la fel de organic, dar cine a fost parte din această într-un fel dominaţie a Europei în planul ideilor şi a valorilor; democraţia s-a născut aici, ideile de capitalism modern s-au născut aici şi în cadrul lumii democratice occidentale există în acest moment o mare conversaţie cu privire la nevoia de a ne reîmprospăta democraţia, pentru că este un proiect care nu este static, este foarte dinamic, şi ca în orice altceva în care nu investeşti energie, dragoste şi atenţie, riscă să rămână în spatele aşteptărilor opiniei noastre publice. În domeniul economic, pe lângă marea revoluţie tehnologică, avem o conversaţie puternică cu privire la tipul de capitalism sau tipurile de capitalism, pentru că nu e unul singur, pentru că şi modelul economic trebuie regândit”, a argumentat Mircea Geoană la dezbaterea organizată de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB).

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut