Mircea Abrudean: Ziua NATO – moment de recunoştinţă pentru parteneriatul care ne garantează pacea

Preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidenţiat în mesajul transmis cu prilejul împlinirii a 21 de ani de când România a devenit membră a Alianţei Nord-Atlantice că ţara noastră va rămâne un membru activ, dedicat valorilor şi obiectivelor comune ale NATO.

„Se împlinesc 21 de ani de când România a devenit membră a Alianţei Nord-Atlantice – un pas esenţial pentru consolidarea securităţii naţionale şi a profilului nostru strategic. De la participarea la misiuni internaţionale în Afganistan şi Balcanii de Vest, până la găzduirea scutului antirachetă de la Deveselu şi a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, România a dovedit consecvenţă şi angajament. Ziua NATO este un moment de reflecţie şi recunoştinţă pentru parteneriatul care ne garantează siguranţa şi pacea. România va rămâne un membru activ, dedicat valorilor şi obiectivelor comune ale Alianţei”, a transmis Abrudean într-un mesaj publicat, duminică, pe site-ul Senatului.

În urmă cu 21 ani, România devenea membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice (NATO), acesta fiind considerat unul dintre cele mai mari succese de politică externă ale ţării noastre din 1989 încoace.

La data de 26 ianuarie 1994, România a semnat ”Parteneriatul pentru Pace cu NATO” (Partnership for Peace – PfP), devenind astfel primul stat din Europa Centrală şi de Est care a aderat la PfP. Trecerea, începînd cu anul 1999, la sistemul de planificare în cadrul ”Planurilor de Acţiune pentru Aderare” (Membership Action Plan-MAP) a marcat începerea procesului de sincronizare a activităţilor şi măsurilor desfăşurate în România cu cele din cadrul NATO.

La Summit-ul NATO de la Praga, din noiembrie 2002, pe baza evaluării progreselor înregistrate de statele candidate, şefii de state şi de guverne ai ţărilor membre ale NATO au decis invitarea României, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia, să înceapă convorbirile pentru aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Protocoalele de aderare au fost semnate în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles la 26 martie 2003.

La 26 februarie 2004, Parlamentul României a adoptat Legea de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord.

La 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

În data de 2 aprilie 2004, România a devenit stat membru NATO. Această dată constituie momentul încheierii procesului de pregătire a României în vederea aderării la Alianţă şi de începere a procesului de integrare.

În legea 390 din 2004 se precizează că Guvernul va organiza manifestări publice dedicate acestei zile. Prin urmare, reprezentantul Guvernului în teritoriu, mai exact Instituția Prefectului, ar fi trebuit să organizeze astfel de manifestări dedicate Zilei NATO. Dar la Cluj nu s-a ținut cont de acest lucru.
C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut