„Miracole simple”

O surpriză dintre cele mai plăcute, o narațiune cromatică, ne propune Angela Zacharis, formată la Liceul de Arte Plastice din Cluj, bucurând atât ochiul cât și sufletul, acesta din urmă întors către o copilărie aproape intangibilă.

Pictura pe bostan se regăsește în apropierea preistorică a civilizației agrare, urme fiind găsite în județele Olt, în Caraș Severin și Botoșani.

Angela Zacharis ne propune propria viziune asupra întâlnirii dintre gând și culoare, așezate pe acest suport nu la îndemîna oricui. Bostanul, ca rod al pămîntului, prinde o nouă viață, devine pur și simplu, obiect de artă cu care poți împodobi orice raft de bibliotecă, poți să-l pui în geamul casei de la țară, alături de gutuia parfumată.

Galeriile Radio Cluj, generoase ca întotdeauna, oferă acum, în miez de toamnă, o expoziție ce ne duce cu gândul la ziua recoltei: recolta ce o adunăm de pe pământul sufletelor noastre, dornice de bucurii, de liniște și optimism. Expoziția „Povești ilustrate pe dovleci” poate fi vizitată până în data de 7 noiembrie.

Cornel UDREA

În China antică, dovleacul ornamental era tratat ca regina plantelor. A fost cultivat special în grădinile imperiale pentru fabricarea bolurilor. Bucatele au fost folosite pentru mese servite oaspeților speciali.

În Africa, până în zilele noastre, mâncărurile și faimosul tam-tam african sunt obținute din dovleci bine uscați. De asemenea, fac diverse suveniruri – bijuterii, cutii de snuff etc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut