Miracol: Scade ROBOR-ul!

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la sfârșitul acestei săptămâni până la 8,13% pe an, de la 8,19% pe an joi, respectiv de la 8,23% pe an la sfârșitul săptămânii trecute, rămânând însă peste nivelul de 8,08% pe an, înregistrat în urmă cu două săptămâni.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 7,98%, de la 8,02% pe an în ziua precedentă, respectiv de la 8,12% pe an vinerea trecută, fiind foarte aproape de nivelul de la 7,97% pe an, consemnat în urmă cu două săptămâni. Conform datelor prezentate de Banca Naţională a României, și indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 8,27% pe an, de la 8,32% pe an în ziua anterioară, respectiv de la 8,34% vinerea trecută, situându-se totuși mult peste nivelul de 8,19% pe an înregistrat în urmă cu două săptămâni.

Scăderea ROBOR-ului a apărut după ce Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României a declarat la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, că băncile au ”cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară”. El le-a transmis un mesaj băncilor, de fapt o amenințare voalată: să privească cu mai multă atenţie la mesajele BNR, precum și „speră şi crede” că ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul anterior, a rămas la de 2,65% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%. Reamintim că, în formularul de cerere de pe site-ul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) www.csalb.ro există opțiunea de înlocuire a indicelui ROBOR cu IRCC pentru cei care completează online o solicitare de negociere cu banca. Trecerea la IRCC nu este o obligație legală a băncilor. Acest lucru se poate face doar cu acordul părților, încheiat printr-un act adițional, valabil pentru toate tipurile de credite, inclusiv cele de tipul Prima Casă.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut