Ministrul Mediului, la Cluj-Napoca: „Invit toate primăriile să vizioneze sistemele inteligente de gestionare a deșeurilor”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna a participat, vineri, la Cluj-Napoca, alături de primarul Emil Boc la o expoziție inedită de sisteme inteligente de gestiune a deșeurilor.

Vineri s-a deschis expoziția de prezentare a ecoinsulelor digitalizate care fac obiectul subinvestiției I.1.b din Componenta C3 – Managementul deșeurilor (PNRR). În cadrul expoziției au participat companii de profil care comercializează echipamente și tehnologii inteligente în domniul gestiunii deșeurilor.

Prezent la eveniment, ministrul Mediului a explicat demersurile pentru accesarea fondurilor PNRR, în cazul colectării separate a deșeurilor. „În 15 septembrie se deschide primul apel pe componenta deșeuri în PNRR la Ministerul Mediului. (…) Invit toate primăriile din toate orașele din țară să vizioneze și să viziteze aceste sisteme inteligente, ele sunt pentru orașele care vor să facă un pas înainte și care vor să administreze responsabil domeniul acesta, al gestionării deșeurilor. Construirea infrastructurii este un prim pas. Apoi urmează partea de conștientiare a cetățenilor, de dialog, în încercarea de a-i convinge să folosească aceste sisteme, să colecteze selectiv”, a declarat ministrul Tancsoz Barna.  

La rândul său, primarul Emil Boc, a atras atenția asupra importanței acestor sisteme și a menționat și alte aspecte discutate cu ministrul Mediului, la Cluj. „Am mai discutat (n.red în cadrul întrunirii), despre două componente mari – despre centrele de colectare voluntară -acelea unde adunăm cauciucuri, deșeuri din construcții, baterii electyrice etc, și care după aceea sunt depozitate, duse pentru a fi prelucrate. E un program care, iarăși, va moderniza România în totalitate. Ne descurcăm greu astăzi, dar acestea prin PNRR ne vor ajuta să modernizăm colectivitățile locale. Vor mai fi după aceea 15 centre care vor asigura și prelucrarea de exemplu, a materialelor din construcții acolo și a celorlalte deșeuri fără a fi nevoit să le duci în altă parte. Sunt proiecte care modernizeaza România. Pentru asta, avem calendar de lucru și până acum nu avem nicio abatere de la calndar”, a spus Emil Boc. Primarul, împreună cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a participat, vineri, la ședinta Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, desfășurată la Cluj-Napoca.

Anca M. COLIBĂȘANU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut