Ministrul Mediului a anunțat, la Cluj, începerea programului Rabla Local

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. a anunțat, vineri, la Cluj, în cadrul unei conferințe de presă, că luni, 31 iulie începe programul Rabla Local.

„Vreau să dau o veste bună, pe care sunt convins că toată lumea o așteaptă, clujenii sigur o așteaptă și anume că luni, 31 iulie, la ora 10 dimineața deschidem programul mult așteptat Rabla Local. Este acel proggram prin care fiecare român cu o mașină mai veche de 15 ani, fără a fi obligat să achiziționeze un autoturism nou pentru că poate nu stă bine cu banii în acest moment, să poată casa mașina respectivă, să primească un voucher de 3000 lei. Este bine de știut că suma respectivă de 3000 lei lei se plătește cu un efort partajat între Ministerul Mediului și autoritatea publică locală, respectiv 2400- ministerul și 600 primăria. Este un program prin care vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind și Rabla local care este complementar programului clasic Rabla și Rabla plus. Sunt deja 500 de primării înscrise în acest program, așa că mă aștept să fie un succes”, a declarat Mircea Fechet.

La rândul său, primarul Emil Boc a subliniat că programul Rabla este de mare interes local si ca, in ultimele două luni, la telefonul primarului, întrebarea legată de Rabla Local a intrat pe primul loc în rândul întrebărilor din partea clujenilor, așa încât vor putea să fie pregătiți, de luni dimineața, să se înscrie în platformă, după care primăria va prelua la nivel local pe cei care s-au înscris pe baza comunicării Ministerului. După ce cetățenii vor prezenta dovada casării, „vor primi 3000 de lei, avem mecanisme cu ministrul prin care recompensăm banii. Cetățeanul nu va trebui să meargă pentru 2400 la minister, și 600 la primărie, toți banii îi va primi odată. În consecință, 5000 de rable din Cluj, 100.000 la nivel național, sperăm să nu ne mai aglomereze spațiile”.

Totodată, ministrul Mediului a lăudat municipiul Cluj-Napoca pentru bune practici în mai multe domenii. „Mă bucur să mă aflu la Cluj-Napoca unde am participat la un eveniment al Ministerului Mediului, respectiv una dintre cele opt conferințe regionale denumite generic Reciclăm în România, un proiecvt prin care încercăm să explicăm mai bine oamenilor, să comunicăm populației că este nevoie de colectare selectivă.

Schimbările climatice este un subiect despre care discutăm foarte puțin și cu cât ajung mai aproape de administrația publică locală, constat că nu e o temă pe agenda primăriilor. Poate nu întâmplător am ales județul Cluj pentru acest eveniment regional pentru că deși știam dinainte, m-a convins și azi domnul primar de toate exemplele de bune practică din municipiu și din județ”, a completat el.

Condițiile Programului privind casarea autovehiculelor uzate

Programul Rabla Local se adresează românilor care vor să caseze mașini mai vechi de 15 ani fără a fi obligați să cumpere o mașină nouă. Mașinile trebuie să fie cel mult Euro 3.

La casat vor putea fi aduse mașini mici, microbuze, autoutilitare sau autospeciale ușoare.

Prin acest program, primăriile din fiecare oraș vor oferi cetățenilor suma de 3000 de lei în schimbul predării unui autovehicul vechi, însă în anumite condiții.

Rabla Local, condiții persoane fizice:

  • Persoanele fizice nu vor putea cumpăra timp de 3 ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.
  • în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere.
  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuțiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.

Rabla Local, condiții mașină:

  • să fie înregistrată în evidențele primăriei;
  • să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
  • conține componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Acte necesare Rabla Local 2023

  • cerere de finanțare tipizat, completată prin tehnoredactare,
  • actul de identitate,
  • documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezorerie, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu.
  • împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal.

    A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut