Ministrul Energiei vrea să înjumătățească facturile la gaz

Virgil Popescu, ministrul Energiei a afirmat că vrea să crească de la 33% la 50% sau chiar mai mult compensarea preţului gazelor şi aşteaptă un răspuns de la Ministerul Finanţelor despre cât poate suporta bugetul de stat.

În prezent, 33% din preţul gazelor este compensat din bugetul de stat.
„Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie. Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma. De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot. Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos”, a spus Popescu, citat de Agerpres.
El consideră că sumele necesare există în buget, din dividendele companiilor de stat din energie.
„Dividendele date de Hidroelectrica sunt de 4 miliarde de lei, iar veniturile suplimentare ale Romgaz şi redevenţa va fi de 5 miliarde de lei, faţă de 700 de milioane de lei anul trecut, deci bani ar exista. Aceşti bani vin la bugetul de stat şi ar putea să se întoarcă nu doar la persoanele fizice, ci şi la firme”, a mai spus ministrul Energiei. De asemenea, el a acuzat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie că ar favoriza furnizorii de energie.

Sindicatele vor prețul din 2020

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că a propus, în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze la nivelul celor din decembrie 2020.
„Noi am propus să se stabilească astfel încât toate preţurile, şi pentru operatori economici şi pentru casnici, să fie cele din decembrie 2020, atât la energie electrică cât şi la gaz. „, a spus Hossu, după şedinţa care a avut loc la Palatul Victoria, cu participarea premierului Nicolae Ciucă. El a adăugat că premierul a spus că va analiza această propunere, cu care şi reprezentanţii patronatelor au fost de acord.
„Conform articolului 4 din Legea Consiliului Concurenţei, se poate plafona preţul la un anumit nivel. Noi am cerut plafonarea temporară, care rezolvă inclusiv stoparea alergării cetăţeanului după diferite reclamaţii (…) Temporar înseamnă cel puţin 6 luni, dar după mine cel mai bine ar fi un an de zile, până la 1 ianuarie anul viitor, timp în care se poate lucra să existe şi actele normative în Parlament”, a mai afirmat Hossu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut