Ministrul Economiei promite sprijin pentru firmele clujene

Două dintre cele mai importante firme clujene, Farmec și Terapia, au fost vizitate joi de Florin Spătaru, ministrul Economiei, însoțit de subprefectul Răzvan Ciortea și de președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

După vizita la compania Farmec, Florin Spătaru a afirmat că vizita sa are scopul de a identifica modalitățile prin care Ministerul Economiei poate ajuta la dezvoltarea barndurilor românești.

„Acum două săptămâni ne-am întâlnit la București și am discutat despre promovarea capitalului românesc, despre modul prin care Guvernul susține brandurile românești și dezvoltarea economică atât a companiilor cu capital străin, dar în special a companiilor cu capital românesc. Am stabilit că voi veni la Cluj pentru a explica despre Hotărârea de Guvern nr. 959 și modul în care companii cum este Farmecul pot să beneficieze de granturi nerambursabile cu ajutorul cărora să se dezvolte.

Când am discutat despre această schemă de ajutor de stat, ne-am gândit la reducerea deficitului balanței comerciale, la investițiile verzi și la sprijinul pe care Guvernul poate să îl ofere companiilor pentru retehnologizare. Azi, am discutat concret ce înseamnă asta, cum poate Farmecul să cucerească piața românească și piața regională, cum poate să se dezvolte și să susțină economia românească. Hotărârea de Guvern nr. 959 și această schemă de ajutor de stat se închid mâine, dar avem o sesiune nouă în 2023. Am mai discutat despre planurile de dezvoltare, care sunt piețele și cum sunt primite companiile românești pe rasfturile din supermarketuri și cum am putea să susținem brandurile românești. Puteți să luați în calcul că Ministerul Economiei va face câțiva pași în această direcție.

Este important ca branduri cum sunt Farmec, Antibiotice Iași sau Terapia Cluj să fie susținute pentru a se dezvolta și a asigura produse de foarte bună calitate pe piața românească și pe piața de export. Vom continua aceste discuții, aștept să discutăm de politicile de industrializare și măsurile pe care am putea să le luăm și în 2023 și în 2024, pentru a susține aceste inițiative”, a declarat Florin Spătaru.

El a accentuat că unul dintre principalele scopuri ale schemei de ajutor de stat este diminuarea deficitului balanței comerciale, iar compania Farmec, cel mai important producător de cosmetice din România poate contribui la acest obiectiv, mai ales că în prezent piața românească de cosmetice este dominată de importuri.

Mircea Turdean, director general Farmec

De remarcat că, așa după cum spunea, această companie cu 900 de angajați a plătit în cursdul anului trecut taxe și imporzite lșa bugetul de stat în valoare de circa 11 milioane euro.

Ajutoare de stat de 500 milioane euro

”Schemele de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, cele aprobate pentrru 2022 și 2023, se cifrează la 300 de milioane de euro. Vom face o notificare în 2023 la Comisia Europeană pentru mărirea acestui buget și extinderea perioadei de aplicare a schemei de ajutor de stat până în 2025. Intenția noastră este să ajungem la o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare de 500 de milioane de euro pe an. Asta ar însemna un buget de aproximativ de 200 miliarde euro. Deocamdată, pe schema actuală, estimăm că vor putea beneficia de această facilitate aproximativ 20 de companii. În momentul în care bugetul va crește la 500 de milioane euro, probabil că vom vorbi despre 30 – 40 de companii, în fiecare an.”, a explicat ministrul Economiei planurile de viitor pentru sprijinirea companiilor românești.

Precocupări privind industria farmaceutică

„Din perspectiva noastră, și sectorul farmaceutic ar trebui încurajat, atât pe partea de cercetare-dezvoltare, cât și pe extinderea capacității de producție pentru medicamente generice. Este pentru prima dată când voi merge într-o fabrică de medicamente și sunt foarte curios să aflu care sunt propunerile lor, care pot deveni idei idei în politicile industriale și în politicile de dezvoltare. Vreau să discutăm concret la Terapia ce ar putea să facă Guvernul României, care ar fi instrumentele financiare și politicile pe care trebuie să le adoptăm pentru asigurarea acestei necesar de medicamente generice pentru piața românească”, a mai afirmat ministrul referitor la vizita pe care urma să o desfășoare la compania Terapia Cluj.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut