Ministrul Bogdan Ivan despre digitalizarea României: Ceea ce alte state au făcut acum 20 de ani, noi abia anul trecut am început să facem

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan speră ca până la următoarele rânduri de alegeri din România să fie creat un mecanism prin care cetățenii cu drept de vot să poată susține online-direct de pe telefon sau tabletă, lista cu semnături pentru un partid.

Întrebat de Făclia de Cluj cum comentează faptul că în plină eră digitală, la depunerea la Biroul Electoral Central a listelor cu semnături ale PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare, liderii celor două formațiunii politice au trebuit să scoată fiecare pixul pentru a semna dosarul cu miile de documente cu semnături, ministrul Digitalizării a spus că pentru alegerile europarlamentare listele cu semnături au fost exclusiv în format fizic.

„Ceea ce alte state au făcut acum 20 de ani, noi abia anul trecut am început să facem. Avem patru paliere principale fără de care nu putem avea un rezultat final. Nu e ca la autostradă unde vezi că au început să sape excavatoarele, au pus piatra spartă și vezi progres. Aici vezi când e totul gata. Sunt patru paliere principale. Odată e cloud-ul guvernamental, care asigură baza tehnică pentru toată discuția digitalizării unui stat, apoi e platforma de interoperabilitate prin care creezi un limbaj comun pentru toate bazele de date și aplicația unică a statului care e interfața statului în raport cu omul. În această privință acea aplicație va fi interfață inclusiv cu semnătură electronică și atunci când veți dori să vă schimbați buletinul permisul sau pașaportul va fi de ajuns să zâmbiți la telefon și apoi să vă selectați ziua și ora când să mergeți să faceți poză și totul va fi mult mai simplu”, a declarat Bogdan Ivan.

La rândul său, senatorul Dîncu a declarat că procesul de digitalizare depinde și de încrederea populației în mijloacele electronice.

„Este vorba de încrederea în oameni și instituții. Gestul lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a fost unul simbolic. S-au dus pentru că e ritualizarea democrației. Pe de altă parte va trebui să modificăm și în Constituție și legile electorale. În momentul acesta așa trebuie să faci, să mergi cu semnăturile olograf. Nu se recunoaște semnătura electronică pe listele electorale”, a precizat senatorul.

Dîncu a mai spus că în rapoartele de țară privind deceniul digital DESI suntem pe ultimul loc în UE la competențe digitale. „Una dintre probleme este aceasta, competențele digitale pentru populație. Aici suntem pe ultimul loc în Europa. Deși avem un grad de folosire a smartphon-ului de 78 la sută, dar din păcate restul, e-banking, folosire email-ului și folosirea altor instrumente digitale, e foarte scăzută. Din cauza asta nu s-au generalizat ce spuneți dar există o perioadă de tranziție inclusiv pe semnătura electronică”, a punctat senatorul PSD.

Listele candidaţilor Alianţei electorale PSD PNL pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie şi ale susţinătorilor au fost depuse, vineri, la Biroul Electoral Central de către liderii celor două partide.

Preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au semnat la noul sediu al alianţei din Şoseaua Kiseleff 57 dosarul cu listele cu semnături pentru europarlamentare. Cei doi s-au așezat la o masă de pe terasa sediului, au semnat listele după care s-au dus împreună la BEC

Potrivit deciziei BEC, listele cu candidaţii la alegerile europarlamentare trebuie depuse până cel târziu la data de 10 aprilie, ora 23,59. Conform hotărârilor adoptate de BEC, odată cu dosarele candidaţilor, trebuie să fie depuse şi listele de susţinători, cuprinzând cel puţin 200.000 de persoane.

Dacă la capitolul competențe digitale România se află pe ultimul loc în UE, la numărul de IT-iști suntem pe primul loc.

”Despre Cluj știm cu toții că este, dincolo de inima Transilvaniei, acel hub de noi tehnologii care poate să definească viitorul României, ca model de hub pentru noile tehnologii pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est. Iar modelul Clujului poate fi urmat de țara noastră. Acum o săptămână, România a fost cotată ca țara din Europa care se află pe locul 1 la numărul de IT-ști la mia de locuitori și pe locul 6 în lume ca număr de IT-ști la mia de locuitori. În ultimii 5 ani, IT-știi din România au crescut de la 140.000 la 200.000, iar o mare parte sunt din Cluj. De asemenea, România se află pe locul 2 în Europa la reprezentativitatea femeilor în segmentul de cercetare, inovare și IT, cu 40%. Așa cum s-a dezvoltat Clujul în ultima perioadă, trebuie să vedem o dezvoltare integrată pentru întreaga regiune, pentru că nu putem exista doar în baza unui singur pol și trebuie să luăm modelul foarte bun din Cluj și îl adaptăm în întreaga regiune, pe modelul deja creat care produce efecte.

Astăzi, Transilvania este o Europă în miniatură”, a spus ministrul Bogdan Ivan.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut