Ministrul Apărării: România nu va intra în niciun război de tip militar

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat sâmbătă că „România nu va intra în niciun război în acest moment”, dar a precizat că țara „trebuie să fie pregătită pentru consecințele unui posibil conflict de la granița Ucrainei”.

„România nu va intra în niciun război în acest moment. România trebuie să fie pregătită doar pentru consecințele unui posibil conflict de la granița Ucrainei”, a afirmat Vasile Dîncu, într-o emisiune la Digi 24, citat de AGERPRES

El a spus că autoritățile nu se așteaptă, în acest moment, la „un război cald”. „Nu putem să spunem cu siguranță dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru. NATO a anunțat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Alianței Nord-Atlantice – n.r.) că nu poate fi vorba de o intervenție militară, pentru că Ucraina nu este membru al Alianței, deci nu poate fi vorba de un răspuns militar. Din perspectiva asta, noi, România, și NATO nu vor intra în război de tip militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista dacă va fi un conflict, dar în acest moment la un război cald, ca să spunem așa, nu ne așteptăm”, a subliniat ministrul român al Apărării.

Întrebat dacă România se așteaptă, în perioada următoare, la un val de refugiați ucraineni, Vasile Dîncu a precizat că autoritățile se pregătesc pentru acest lucru.

„Dacă ne uităm la toate tipurile de conflict de tip militar, migrații masive din calea războiului se pot produce și ne așteptăm și noi la acest lucru, evident, chiar dacă la prima vedere unii au senzația că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război. Noi ne pregătim pentru asta. Suntem pregătiți, în acest moment, pentru o posibilă asistență pentru migranți din această perioadă. Este o datorie umanitară”, a afirmat ministrul Apărării Naționale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut