Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă 400 milioane euro pentru retehnologizarea IMM-urilor

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat o serie de măsuri pentru a susține mediul de afaceri în circumstanțele create de pandemia de COVID-19, crizele de consum și crizele produse de războiul din Ucraina, printre care și Măsura 4.1.1, care dispune de o alocare de aproximativ 400 de milioane de euro, destinată finanțării investițiilor pentru retehnologizare.

Apelul de proiecte cuprinde o schemă ajutor de minimis, cu limite de sprijin cuprinse între 50.000 de euro – 200.000 de euro, și o schemă de ajutor de stat pentru care valoarea granturilor se determină în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, fiind cuprinsă între 50.000 euro și maxim 500.000 euro (echivalentul în lei la cursul inforeuro valabil în luna iunie 2022). Marți a început apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de stat, iar miercuri debutează apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de minimis.

Ce tipuri de investiții sunt finanțate

Prin Măsura 4.1.1. din Programul Operațional Competitivitate sunt finanțate modernizarea/ echiparea/ racordul la utilități publice/ eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare.

De asemenea este finanțată dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

Procedura de aplicare

Proiectele, împreună cu toate anexele solicitate prin Ghidul solicitantului, trebuie depuse în platforma IMM Recover, în care potențialii beneficiari au avut posibilitatea să se înroleze în aplicația pentru pregătirea documentelor începând cu data de 16 august 2022, dată la care a început perioada de preînscriere.

Solicitările privind relocarea contului în aplicația electronică IMM Recover trebuie transmite pe adresa de email: modificare.cont.immrecover@mfe.gov.ro. De asemenea, un manual al utilizatorului pentru platforma IMM Recover poate fi accesat la adresa https://bit.ly/3dPr3Og.

Apelurile se vor închide pe data de 29 august 2022, ora 23:59:59, respectiv 30 august 2022, ora 23:59:59.

Obținerea informațiilor suplimentare

Ghidul Solicitantului pentru acest apel de proiecte, împreună cu un set de răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări sunt disponibile la adresa https://bit.ly/3Sov8bL.

La dispoziția beneficiarilor există și Centrul de Informare unde, la numărul scurt 031.9268, pot fi obținute răspunsuri suplimentare. Deoarece MIPE gestionează peste 500 de solicitări de informații zilnic pentru toate apelurile lansate în ultimul timp (inclusiv vouchere sociale și PNRR), recomandarea este ca apelurile telefonice să aibă loc doar după consultarea prealabilă a informațiilor deja disponibile pe site.

„Vorbim despre o nouă premieră pentru România: de când gestionăm fonduri europene, niciodată mediul de afaceri nu a avut parte de un sprijin atât de consistent, într-un timp atât de scurt. Sunt 1,5 miliarde de euro de care coloana vertebrală a economiei noastre beneficiază, prin intermediul unor măsuri pe care le-am anunțat în mai puțin de trei luni de zile. Sunt încântat că astăzi ia start măsura 4.1.1. atât de așteptată de IMMuri și microîntreprinderi pentru realizarea de investiții în dezvoltarea capacităților de producție sau prestare de servicii, dar și pentru retehnologizare. Privind spre viitor, avem toate motivele să fim optimiști, pentru că, pas cu pas, se crează toate premisele dezvoltării durabile prin investiții din fonduri europene”, a afirmat ministrul Marcel Boloș (foto).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut