Ministerul Educației reia acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare

Ministerul Educației a lansat în dezbaterea publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, postdoctorale și de cercetare.

„Proiectul «România Educată» explică necesitatea intensificării procesului de internaționalizare a sistemului de învățământ superior românesc, prin încurajarea membrilor comunității universitare să participe în mobilități internaționale. În acest sens, ne propunem reluarea burselor pentru stagii de studii universitare, stagii postdoctorale și de cercetare, instituite pentru prima oară în anul 1998” – a scris ministrul Ligia Deca pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, cuantumul bursei lunare va fi de cel puțin 1000 de euro, iar statul român va asigura inclusiv plata transportului din România până la locul de desfășurare a stagiului și retur. După finalizarea stagiului, bursierul își va relua studiile universitare sau postuniversitare în România.

Prin această măsură se urmărește formarea de specialiști în domenii de maxim interes pentru România, precum: cel energetic, bioeconomie, eco-nano-tehnologii, afaceri transatlantice, relațiile internaționale, diplomația Uniunii Europene sau guvernanță europeană.

„Posibilitatea efectuării unor astfel de stagii universitare va îmbunătăți calitatea și aplicabilitatea cercetării românești, prin sincronizarea cu noile trenduri de cercetare” – consideră Ligia Deca.

Propunerile și sugestiile cu privire la acest proiect, publicat pe site-ul Ministerului Educației, pot fi făcute până în 16 ianuarie.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut