Ministerul Educației își asumă promovarea disciplinei „Educație pentru viață”, care va include și un modul de educație sexuală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, transmite că ministerul își asumă promovarea disciplinei obligatorii Educație pentru viață, care va include mai multe module, printre care: educație sexuală, civică, sanitară, pentru alimentație sănătoasă, rutieră sau de prim-ajutor.

„În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației. Legea educației naționale (LEN) prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru și programele școlare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educației. Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educației, dispozițiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispozițiile Legii educației naționale. Pe această bază legislativă, Ministerul Educației își asumă promovarea unei discipline obligatorii – «Educație pentru viață», care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, module obligatorii, adaptate vârstei elevilor”, arată ministrul într-o declarație transmisă AGERPRES.

Potrivit acestuia, modulele obligatorii vizate sunt următoarele: Educație civică; Educație sanitară; Educație sexuală; Educație pentru alimentație sănătoasă; Educație pentru prim-ajutor; Educație juridică; Educație financiară; Educație rutieră; Educație civică.

Cîmpeanu a arătat că în cazul în care părinții vor opta expres, în scris, pentru a-și retrage copiii de la modulul de Educație sexuală, nota finală se va calcula în baza rezultatelor obținute la celelalte module.

„În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societății actuale și, în special, necesităților elevilor, evitând supraîncărcarea programei școlare cu un număr excesiv de discipline. Pe principiul orei de religie, în cazul părinților care optează expres, în scris, pentru a-și retrage copiii de la modulul de Educație sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obținută la «Educație pentru viață», nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obținute pentru n-1 module”, a menționat ministrul.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut