Mihai Eminescu, sărbătorit virtual de elevii gherleni

În alți ani relatam, într-un grupaj de materiale, despre manifestările literar-artistice organizate în municipiul Gherla, cu ocazia zilei de 15 ianuarie. Din cauzele cunoscute, în weekendul trecut am rămas doar cu portretul marelui nostru poet național și universal Mihai Eminescu, expus în vitrinele Bibliotecii Municipale și ale Centrului de Informare și Promovare Turistică din Piața Libertății. În rest, liniște deplină, atât în instituțiile de cultură, cât și în școli.

Totuși, am găsit și un exemplu pozitiv. Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită de elevii și profesorii Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” printr-o serie de activități interesante, organizate la nivelul claselor.

Anul acesta nu s-au mai deschis larg ușile Sălii Rotary a liceului, însă Muzeul virtual de la Ipotești a devenit cu siguranță neîncăpător. Sărbătoarea Culturii Naționale a adus în centrul activității educative imaginea poetului nepereche, omagiat la nivelul Catedrei de limba și literatura română, împreună cu elevii claselor gimnaziale și liceale. Fie că a fost dedicată poetului doar o secvență de lecție sau o oră din activitatea școlară, cu toții au devenit conștienți de puterea și noblețea cuvântului eminescian.

Activitățile desfășurate în cadrul  Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” au fost variate. De la tururi virtuale, la care elevii, îndrumați de profesori, au descoperit farmecul Casei memoriale de la Ipotești, la recitări, jocuri elaborate de profesori special pentru acest moment, la expuneri sau la analize ale textelor, până la perspective ample asupra poeziei românești, toate activitățile au adus un plus de cunoaștere și valoare zilei de 15 ianuarie.

Momentul a permis doar activități desfășurate online, însă elevii claselor a VI-a A și a VI-a D, îndrumați de prof. Mihaela Mureșan, au petrecut momente frumoase vizionând filmul „Un bulgăre de humăˮ. A fost prilej de familiarizare cu personalitatea marcantă a celor doi autori iluștri ai literaturii române, Mihai Eminescu și Ion Creangă, interpretați de actorii Dorel Vișan și Adrian Pintea. Acesta este singurul film de lungmetraj care a adus în prim-plan prietenia dintre Eminescu și Creangă.

Spațiul unde Mihai Eminescu și-a petrecut copilăria a fost dezvăluit participanților la activitate prin parcurgerea turului virtual al Muzeului „Mihai Eminescu”, Ipotești. De asemenea, ei s-au familiarizat cu unul dintre motivele recurente ale creației eminesciene, teiul. Acest aspect a fost surprins prin vizionarea unui material video despre Teiul lui Eminescu, aflat în parcul Copou din Iași. Arborele, asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu, constituie un simbol al orașului.

În aceeași atmosferă de magie au petrecut și elevii claselor a V-a C, a VI-a C, a IX-a A, a IX-a B care, alături de prof. Claudia Ielcean, au evocat personalitatea și activitatea marelui nostru poet, surprinzând imaginea scriitorului și imaginea omului, evocând complexitatea personalității lui ca jurnalist, ca tânăr visător, îndrăgostit, ca răzvrătit. Citind din creația scriitorului, elevii au visat la iubiri unice, au retrăit poveștile copilăriei, amintindu-și de basmele scrise de acesta.

Sărbătoarea s-a resimțit și printre elevii claselor a VII-a C și a VIII-a C, îndrumați de prof. Andreea Rusu. Mai aproape unii de alții și de spiritul eminescian prin audierea, la începutul activității, a cântecului „Eminescu”, interpretat de Doina și Ion Aldea Teodorovici, aceștia au completat în cadrul orei un quiz/rebus despre viața și activitatea poetului, mijloc inedit de aflare a unor lucruri noi. Din activitate nu au lipsit recitările, turul virtual la Muzeul de la Ipotești. Copiii s-au declarat încântați de aceste activități și le-a plăcut „să se joace cu Eminescu”, a constatat profesorul îndrumător.

Elevii clasei a VII-a A, pregătiți și îndrumați de prof. Ioana Dumitrescu, au parcurs la rândul lor un traseu virtual de cunoaștere a spațiului de la Ipotești, printr-un film de prezentare a locului, a familiei poetului și a secvențelor din opera scriitorului, apoi, „la gura sobei”, au citit împreună, într-o atmosferă liniștită, pagini din poemul „Călin (file din poveste)”, creație care a fermecat copilăria multora.

Cunoașterea aspectelor din viața scriitorului, receptarea deschisă, stârnirea curiozității de lectură au reprezentat obiectivele principale ale activităților desfășurate de prof. Adriana Rus cu elevii claselor a V-a B și a VII-a B. Elevilor le-a fost prezentat materialul video „Lucruri mai puțin știute despre viața și activitatea poetului Mihai Eminescu”, dar și o serie de materiale power-point și poezii însoțite de imagini sugerate de textele prezentate. De asemenea, elevii au recitat poezii din creația autorului, au realizat lucrări grafice pornind de la creația eminesciană și au compus scrisori adresate poetului nepereche. Elevii au apreciat activitatea ca fiind plăcută, interesantă și au participat cu viu interes.

Celebrarea celor 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu a fost marcată și la nivelul claselor de liceu. În acest sens, clasa a XI-a B, sub îndrumarea prof. Elena Dobocan, a vizionat filmul documentar cultural „Eminescu, Veronica, Creangă”, în regia lui Octav Minar. Elevii au apreciat în mod deosebit această peliculă realizată în anul 1914, care prezintă documente, fotografii și imagini din locurile în care au trăit sau prin care au trecut Mihai Eminescu, Veronica Micle și Ion Creangă. Filmul, cuprinzând imagini autentice, filmate la începutul veacului trecut, considerate adevărate documente istorice, le-a permis acestora să călătorească în timp. Elevele Balla Beatrice și Cesărean Paula au prezentat fragmente din corespondența inedită Mihai Eminescu și Veronica Micle: „Dulcea mea Doamnă/ Eminul meu iubit”, volum publicat la Editura Polirom, în anul 2000. Nu au lipsit momentele de audiție a unor melodii pe versurile poetului, momente foarte apreciate de elevi: „Și dacă ramuri bat în geam”, interpretat de Angela Gheorghiu, „Vreo zgâtie de fată”, interpretat de Margareta Pâslaru și „Sara pe deal”, interpretat de Tudor Gheorghe.

Aflați în febra pregătirilor pentru examenul maturității, elevii clasei a XII-a B au parcurs traseul unei prezentări sintetice care a vizat în special apropierea lor de examenul de bacalaureat. Sinteza cu titlul „De la Eminescu la Cărtărescu – Evoluția poeziei în literatura română”, prezentată de prof. Ioana Dumitrescu, a punctat locul și mai ales rolul lui Mihai Eminescu în evoluția poeziei.

Nu doar elevii s-au bucurat de sărbătorile dedicate poetului, ci și cadrele didactice. Prof. Mihaela Mureșan a împărtășit membrilor catedrei de limba și literatura română de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” experiența frumoasă prilejuită de participarea la două activități organizate online, prima în data de 14 ianuarie, în cadrul Cercului de limbă română contemporană, Facultatea de Litere, UBB, Cluj-Napoca, cu tema „Particularități morfosintactice în poezia lui Mihai Eminescu”, iar a doua în 15 ianuarie, în cadrul Zilelor Eminescu – activitate organizată de către Memorialul Ipotești – Centrul Național de studii „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Consiliul Județean Botoșani.

Iată că și în condițiile pandemiei se pot organiza manifestări utile și atractive,  este nevoie doar de interes și preocupare atât din partea cadrelor didactice, cât și a elevilor. Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla ne-a oferit un exemplu de urmat în această privință.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut