Mihai Eminescu omagiat și la Gherla

Ziua Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale a fost marcată și în acest an în  municipiul Gherla. Organizată de Cenaclul literar „Ion Apostol Popescu” din localitate, ședința festivă a avut loc la Biblioteca Municipală din centrul orașului, locul de întâlnire al oamenilor de litere din oraș.

Ca de obicei, forumul literar al gherlenilor a fost deschis de președintele cenaclului, Constantin Istici, care a scos în evidență rolul și importanța marelui nostru poet Mihai Eminescu în istoria literaturii române și locul  pe care îl ocupă în cultura națională, dar și universală, nu întâmplător el fiind numit poet național și universal. Au urmat recitalurile de poezie ale participanților, printre care am zărit și doi tineri debutanți, dornici de afirmare. Au citit din lirica eminesciană și din creațiile proprii Constantin Istici, Alexandru Maier, Ida Alexandra Rognean, Ungur Vasile Dan, Cristurean Andreea Alexandra, Niculae Suciu, Jiman Bianca Cristiana și Kutas Alexandru Francisc. Momentul liric a fost completat  și de această dată de reușitele piese muzicale interpretate de Constantin Istici (nai) și Kutas Alexandru Francisc (chitară).

În vitrina bibliotecii a fost amenajată o expoziție cu volumele lui Eminescu și cu lucrări de critică literară dedicate marelui nostru poet național și universal. Membrii cenaclului au depus coroane de flori la bustul lui Mihai Eminescu din parcul mare al orașului,  unde, de asemenea, au fost prezentate câteva poezii din opera marelui nostru poet.

Având în vedere că tot la această dată se marchează și Ziua Culturii Naționale, a fost depusă o coroană de flori și la bustul poetului George Coșbuc, aflat tot în parcul mare.

Cu ocazia celor două evenimente de la 15 ianuarie, membrii Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” au participat, în Penitenciarul din Gherla, la șezătoarea literară „Eminescu 2023”, organizată în comun cu cei mai talentați amatori de literatură aflați după gratii. Este un parteneriat cultural, care durează de peste 20 de ani și care a dat multe roade, ne referim aici la acțiunile comune desfășurate în clubul unității și la revistele literare editate de Serviciul Educație, cu lucrările de poezie și proză ale persoanelor private de libertate.

Acțiuni similare dedicate Zilei Eminescu și Zilei Culturii Naționale au avut loc în toate unitățile de învățământ din municipiul Gherla, unde elevii au participat la medalioane literare, recitaluri de poezie și dezbateri pe marginea liricii românești.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut