Mihai Covaliu: ”Să-i copiem pe italieni”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că România ar trebui să-i declare „de interes naţional” pe sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice şi pe cei în curs de calificare, întrecerea de anul viitor de la Tokyo având o însemnătate aparte. Italia a făcut deja lucrul acesta.

„Ar trebui să se ţină cont de sportivii care sunt deja calificaţi (la JO) şi de cei care sunt în curs de calificare şi România ar trebui să-i declare de interes naţional, ca şi alte ţări. Asta înseamnă un regim special de reluare a pregătirii, să fie trataţi corespunzător. Italia a făcut un asemenea gest, ţările în care sportul chiar contează şi e un ambasador au luat această măsură de a-şi proteja sportivii care le reprezintă şi mi-aş dori se întâmple şi în România acest lucru”, a declarat Covaliu. Oficialul COSR consideră că naţiunile care vor avea grijă de sportivi şi vor încerca să diminueze impactul negativ al crizei provocată de pandemia de COVID-19 vor avea câştig de cauză la Jocurile Olimpice de la Tokyo. „Este vorba de atenţia pe care statul ar trebui să o acorde acestor sportivi, care anul viitor vor reprezenta România la Jocurile Olimpice, după această perioadă. Ne aflăm într-o perioadă dificilă, am înţeles, am oprit pregătirea, dar statul trebuie să ţină cont de acest fapt, că aceşti sportivi, un segment mic, trebuie să devină de interes naţional. E nevoie de sprijin financiar, de o nouă strategie în ceea ce priveşte pregătirea în regim special atunci când aceasta se va putea relua. Este foarte important, pentru că aceste Jocuri Olimpice vor avea o încărcătură specială, ţinând cont că vin după această amânare şi rezultatele vor avea un impact asupra societăţii. Cine va acorda atenţie sportivilor va avea şi rezultate. România trebuie să acorde atenţia cuvenită sportivilor care şi-au întrerupt pregătirea, totul s-a amânat. Cine va şti să minimalizeze impactul acestei crize, va avea câştig de cauză la Jocurile Olimpice. Noi suntem gata împreună cu federaţiile să facem această strategie pentru a depăşi acest moment greu pentru sportul din România”, a mai spus Mihai Covaliu.

Referitor la noile date stabilite de Comitetul Internaţional Olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, Covaliu a spus că este bine că decizia a venit devreme pentru a reanaliza strategia privind pregătirea şi calificarea sportivilor. Toate loturile naţionale şi olimpice ale României şi-au întrerupt în totalitate pregătirile centralizate în 22 martie, toţi sportivii aflându-se în acest moment la locuinţele lor.
Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, amânate din cauza pandemiei de coronavirus, se vor desfăşura între 23 iulie şi 8 august 2021. Jocurile Olimpice urmau să se dispute iniţial în perioada 24 iulie – 9 august 2020 în capitala japoneză, dar au fost amânate pentru prima data în istorie.

 

Articole din aceeasi categorie