Migrația și romanul Ulise de James Joyce prind viață la Clujana

Simpozion perfomativ la Fabrica Clujana

 

Ulise și migrația sunt temele centrale ale unui simpozion performativ ce va avea loc la Fabrica Clujana din Cluj-Napoca, în data de 12 iulie, de la ora 17:00. Evenimentul este organizat de Asociația Create.Act.Enjoy, în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Film UBB Cluj și Teatrul Național „Lucian Blaga”. Spectacolul „IN BETWEEN HOMES”, produs de această asociație, a avut un succes remarcabil, toate reprezentațiile fiind sold-out, iar echipa se așteaptă la peste 500 de spectatori pentru reprezentațiile viitoare ce vor ave aloc în 13, 14, 15 și 16 iulie.

Spectacolul propune publicului o experiență unică, pe un traseu labirintic de 1500 de metri pătrați în interiorul fabricii Clujana. Aici, spectatorii vor putea explora nouă spații create de echipa „IN BETWEEN HOMES”, care explorează efectele migrației asupra celor rămași acasă. Accesul în aceste spații se va face în grupuri ghidate de voluntari, iar intrarea în sala de spectacol se va realiza în intervale de 15 minute, în funcție de ora la care spectatorii și-au rezervat biletul.

Pentru a completa experiența spectacolului, asociația Create.Act.Enjoy organizează și un simpozion performativ intitulat „IN BETWEEN HOMES | ULISE”. Acesta are ca scop prezentarea conceptelor abordate în spectacol, într-un mod interactiv și dinamic, și reinterpretează capitolul 11 – „Sirene” din romanul „Ulise” de James Joyce. Simpozionul va explora și legătura dintre acest capitol și întreaga carte „Ulise”, precum și relația actorilor culturali clujeni cu partenerii europeni din proiectul „Ulysses: European Odyssey”.

Temele înainte-înapoi, a fisurii și a prezenței-absenței vor fi abordate în cadrul simpozionului performativ de către trei speakeri, din perspective diferite. Rareș Moldovan, autorul recentei traduceri în limba română a romanului Ulise la editura Polirom, va vorbi despre relația cu textul capitolului. Elena Păcurar, profesoară la Facultatea de Litere, va aduce în discuție perspectiva relației cu romanul și universul lui Joyce. Viorela Telegdi-Csetri, directoarea Centrului pentru Studiul Familiilor Transnaționale, va împărtăși cercetările sale asupra fenomenului migrației. Simultan, studenții anului II de la Facultatea de Teatru și Film, sub coordonarea profesorului Raluca Lupan, vor pune în scenă temele și abordările analitice ale simpozionului pentru a facilita înțelegerea și a implica emoțional publicul la discuție.

Studenții au fost întrebați, în cadrul unui interviu, ce părere au despre conceptul de simpozion performativ. Octavian Mic crede că un astfel de concept „poate să creeze un soi de atmosferă, care poate să atragă mai ușor publicul spre o mai bună înțelegere. E un soi de subtitrare a vorbelor pe care le spune vorbitorul. Dacă nu înțelegi cu exactitate ceea ce se vorbește, poate înțelegi artiștii și ce exprimă ei cu ajutorul corpurilor lor”. De asemenea, studenții au vorbit despre procesul de creare a unui spectacol și în ce constă acesta: „Cred că e vorba de starea de lucru. Nouă, cel puțin, ca grup, ne e greu până în momentul în care începem să lucrăm, dar odată ce ești acolo și ești cu colegii și toată lumea e dispusă și deschisă să facă ceva, mi se pare că merge foarte bine, se creează o stare de lucru, de flow, în care pur și simplu totul curge, chiar fără a fi nevoie de coordonare. Ne axăm mult și pe improvizație” a mai spus Oana Rotaru.

 

Simpozionul performativ „IN BETWEEN HOMES | ULISE” va avea loc la Fabrica Clujana pe 12 iulie, începând cu ora 17:00. Accesul este gratuit, dar este necesară rezervarea prin intermediul linkului https://bit.ly/simpozion-performativ.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut