Mielul de Paște, mult mai scump decât porcul de Crăciun

Așa cum era de așteptat, dar nu și de dorit, prețurile pentru mielul de Paște vor exploda în acest an, în ton cu toate scumpirile care au apărut la mai toate produsele alimentare.

Acuma, de Paște, cred că prețurile vor fi undeva în jur de 18-20 de lei kilogramul, la mielul în viu, și probabil va ajunge pe la 40-45 de lei, la carcasă (miel tăiat – n.r.). Miei vii se vor putea cumpăra fie la poarta fermei, fie la punctele de scarificare, dacă se va mai deschide unul și anul ăsta. Recomandarea mea este, chiar dacă prețul este mai mare, să se cumpere miel tăiat, carcasă, care se poate cumpăra tot de la ferme și, evident, din piață. Și la poarta femei achiziția este sigură, pentru că, legal, medicul veterinar trebuie să asiste la toate tăierile.”, spune Roland Katona, președintele Cooperativei agricole Transilvania, din care fac parte peste 300 de membri, dintre care circa 180-200 sunt crescători de oi.

Dan Nechifor, președintele Asociației Fermierilor Transilvania, este ceva mai optimist. Dar numai cu puțin. ”Prețul la mielul viu este acum de 18-20 lei pe kilogram, iar la Paște cred că va ajunge pe la 35 de lei, la carcasa. Prețul este reglat de exportul în țările arabe, care oferă în jur de 20 de lei pe kilogram, în viu. La vânzarea în carcasă, greutatea scade cu circa 35%, deci prețul va fi pe la 35-40 de lei kilogramul. Așa e logic. Nici un crescător nu va vinde mielul mai ieftin, dacă poate primi un preț mai bun la vânzarea animalului viu. ”, afirmă Dan Nechifor, care apreciază că, în perioada sărbătorilor de Paște, va exista suficientă carne de miel pentru a acoperi cererea. El apreciază că piața va fi asigurată de crescătorii cu efective mici, care nu pot negocia prețuri la fel de bune pentru export ca și crescătorii care dețin efective mari de animale. În schimb, ei pot să-și pemită să sacrifice miei, și pot să facă și produse lactate, activități care nu rentează pentru fermierii cu efective mari, interesați să vândă miei cu greutatea cerută la export.

Conform estimărilor președintelui Cooperativei Transilvania, în județul Cluj există în prezent peste 2.300 de crescători de ovine, care dețin mai mult de 180.000 de oi.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut