Microhidrocentralele de pe Drăgan, rușinea României

Microhidrocentralele de pe Drăgan (situate la limita județelor Bihor și Cluj) au ajuns în atenția Riverwatch, Vienna, Austria și EuroNatur, Radolfzell, Germania, entități care combat realizarea unor astfel de investiții dedicate „băieților deștepți”. Asociația Aqua Crisius atrage atenția că microhidrocentralele (MHC) construite pe Valea Drăganului – energie „verde”, create cu prețul mutilării unor râuri, modificări de cele mai multe ori ireversibile și pentru care vor plăti generații întregi, au fost incluse pe „Lista neagră a MHC-urilor europene”.

„Valea Drăganului a fost, înainte de mutilarea sa prin amenajarea de MHC-uri, un râu pe care se putea coborî cu caiacul, unul dintre cele mai legendare din România și care a ajuns în prezent să aibă o albie aproape seacă, pe care se trag lemne, prin locuri unde apa măsura odinioară peste 2 metri adâncime, totul din cauza utilizării apei pentru producerea energiei „verzi”, cu ajutorul centralelor de mică putere construite ilegal în arii protejate, fără să se fi efectuat evaluarea adecvată, impusă de lege!”, spune Andrei Togor, președintele Aqua Crisius.

Aqua Crisius atrage atenția că MHC-urile reprezintă o crimă de mediu, amenajarea lor în vremuri actuale fiind în totală opoziție cu ceea ce se întâmplă râurilor din țările civilizate, unde există o tendință clară în ceea ce privește renaturarea acestora, baraje importante fiind înlăturate pentru a se restabili rute de migrație a peștilor întrerupte timp de zeci de ani (uneori mai mult de un secol). MHC-urile produc o cantitate infimă de curent, în același timp sacrificând râuri și peisaje, transformându-le în adevărate deșerturi pentru biodiversitate!

„Amintim faptul că strategia Uniunii Europene prevede ca până în anul 2030 să aibă loc refacerea cursului natural a cel puțin 25.000 de km din lungimea râurilor din spațiul european!”, se mai precizează în comunicatul Aqua Crisius.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut