Mic, foarte mic dicţionar de penali în sportul românesc

Să lăsăm puţin politica deoparte şi să vedem ce se mai întâmplă şi în alte doemnii ale vieţii publice. Deşi, de politică tot vom aminti printr-un nume.

Patru ştiri  generează rândurile următoare. Nu sunt deloc, dar deloc plăcute, trebuie să dea serios de gândit celor care au în mâini soarta ţării pe de o parte, respectiv cea a tinerilor sportivi pe de altă parte.

Prima ştire îl vizează pe Valeriu Zgonea, condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare cu executare, în dosarul de trafic de influenţă. Desigur, Zgonea a atacat decizia la Curtea de Apel, vom vedea cum evoluează lucrurile. Cert este că Valeriu Zgonea este al 4-lea şef al Camerei Deputaţilor condamnat, precedenţii fiind Adrian Năstase, Liviu Dragnea şi Bogdan Olteanu. Cert este că Parlamentul României are penalii proprii.

Mai sunt încă trei noutăţi, toate  din sportul românesc, ajuns palid ambasador al României peste hotare, exact când nu aveam nevoie. Suntem în an olimpic, Tokyo 2020 bate la uşă, veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. În fine…

Florin Prunea a fost recent condamnat la 9 luni cu suspendare, pentru condus sub influenţa alcoolului. Ce exemplu mai poate da Florin Prunea tinerilor fotbalişti şi nu numai lor, numai el ştie. Este uşor să apari pe mai toate canalele televiziunilor, să fii moralizator cu alţii, să nu vezi ce este în grădina ta. De parcă nu este de  ajuns, preşedintele Comisiei de Arbitri a Federaţiei Române de Fotbal, grecul Kyros Vassaras, a fost chemat în instanţă pentru a da seamă de blaturile din fotbalul elen! Şi Vassaras este cel care păstoreşte de ani buni deja, arbitrajul românesc. Arbitraj în care internaţionalii noştri au două regulamente, unul pentru România (cu erorile cunoscute) şi un al doilea, Internaţional, unde arbitrează cât de cât bine pentru a nu-şi şifona imaginile. Totul sub privirea „vigilentă” a lui Vassaras, garant al arbitrajului românesc în ţară şi peste hotare.

A treia ştire îl vizează pe Mutu. Blestemul drogurilor îl urmăreşte şi în prezent. Federaţia Română de Fotbal a fost informată că Mutu, antrenor al naţionalei U21 a României, calificată la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, are interzis în Ţara Soarelui Răsare, motivele fiind consumul de cocaină şi sibutramină. Să nu uităm că şi Maradona a fost suspendat în 2002 din acelaşi motiv, el neputând participa la Cupa Mondială organizată tot de Japonia. Tot în FRF este angajat şi Gheorghe Popescu, alt fost condamnat, din Dosarul Transferurilor. Nu am nimic cu ei, dar consider  ca şi alţii, că nu mai au dreptul să ocupe funcţii publice. Se supără lumea sau nu, asta este situaţia.

Penalii fotbalului românesc sunt mulţi: George Becali, MM Stoica, Victor şi Ioan Becali, Copos, Cristi Borcea, Jean Pădureanu (între timp decedat), Neţoiu, Marian Iancu, Cosmin Contra (condamnat 1 an cu suspendare pentru că a bătut un poliţist în 2006), Gheorghe Ştefan, Gabi Tamaş (condamnat în 2014 la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice; condamnat şi în mai 2019, la 2 luni de muncă în folosul comunităţii, plus permisul suspendat patru ani, faptă petrecută în Israel), Victor Piţurcă (cu suspendare în Dosarul Valiza), mai sunt şi alţii, când condamnaţi, când acuzaţi, până când… Din alte sporturi, exemple negative sunt Ion Ţibru (antrenor handbal; condamnat la 19 ani de închisoare pentru violarea a şapte fete minore), Lucică Cucoş (antrenor atletism; 1 an şi 6 luni închisoare pentru condus în stare de ebrietate).

Mulţi dintre ei s-au eliberat repede, devenind peste noapte scriitori! Ciudat este că nu a fost luată serios la purecat lucrarea scrisă de Copos în închisoare, „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, lucrare ce obligă autorul la cercetări serioase în biblioteci, arhive, nu la biblioteca închisorii.

Vă readuc în memorie cazul lui Bernard Tapie (fost patron al echipei Olimpique Mareseille), care odată închis, nu a mai avut acces la nicio funcţie publică, în sport nici atât. Spre deosebire de penalii noştri din sport, în aceleaşi funcţii. Ce îi pot învăţa pe tinerii sportivi chiar nu ştiu. Îi pot învăţa doar cum să fure, cum să se dea loviţi în aripă, să fie şmecheri, să scape nepedepsiţi, să consume droguri, alcool, femei, barbut. Ce ruşine!

Articole din aceeasi categorie