Mesajul lui Zelenski pentru România

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat, luni, convins că România va participa la refacerea ţării sale după război şi a menţionat că doreşte un dialog pentru susţinerea comunităţilor româneşti, respectiv, ucrainene din cele două ţări.

„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru impunerea dreptăţii. (…) Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele pentru refacerea Ucrainei după război. Vom propune partenerilor noştri să preia refacerea unor regiuni care au fost distruse de Rusia. Potenţialul nostru, puterea noastră internă este mare, dar avem nevoie de ajutor pentru a reface viaţa în Ucraina,” a afirmat Zelenski, într-un discurs ţinut prin videoconferinţă în Parlamentul României. El a mulţumit poporului român pentru susţinerea acordată refugiaţilor.

„Mulţumesc întregului popor român pentru ajutorul acordat refugiaţilor din Ucraina. Sper că vom avea condiţii ca Rusia să renunţe la război şi oamenii să se poată întoarce acasă, în Ucraina. Această experienţă de susţinere şi respect reciproc şi bunătate dintre popoarele noastre este o bază pentru o apropiere şi mai mare dintre popoarele şi statele noastre. Cum situaţia va permite, vreau să încep un dialog cu România pentru întreaga protecţia comunităţilor româneşti din Ucraina şi comunităţilor ucrainene din România, să asigurăm toată susţinerea pe care o putem. Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană”, a spus preşedintele Ucrainei.

Preşedintele Ucrainei a subliniat că „oamenii care doresc genocid în Europa” trebuie opriţi. „Stimaţi români, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa”, a afirmat Zelenski.

El a susţinut că Ucraina nu este ultima „ţintă” a agresiunii ruse. „Ocupanţii ruşi vor să treacă de oraşul Nikolaev ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în Moldova. Propagandiştii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o ţintă pentru expansiunea rusă. De aceea, este fundamental să apărăm şi independenţa şi statalitatea Moldovei, iar asta înseamnă şi securitatea în întreaga regiune a Dunării. În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe centrale şi a Mării Negre”, a declarat Zelenski.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut