Mesagerii folclorului gherlean în turneu în Croația

Formațiile artistice din municipiul Gherla au parte de o toamnă bogată în deplasări. Mai nou,  nu numai în țară sunt cunoscute ansamblurile de dansuri  populare, ci și peste hotare. Exemplu concret avem chiar în această perioadă.

Zilele trecute, formațiile de dansuri populare „Kaláka” și Kiskaláka”, aparținând Fundației Culturale „Téka”, au efectuat un reușit turneu în Croația, unde pe lângă  vizitarea unor  monumente istorice și instituții de cultură, au participat la cea de a VIII-a ediție a Festivalului de dans și muzică de la Zaton, o manifestare folclorică de tradiție, onorat de mai multe formații artistice din Croația și străinătate. Pentru talentații jucăuși gherleni a fost prima deplasare peste hotare, după numeroasele reprezentații susținute  în țară. Mesagerii folclorului gherlean au prezentat pe scena amenajată în aer liber din localitatea Nin o suită de dansuri populare de pe Câmpie, mult apreciate de  numerosul public prezent la eveniment. Cu ocazia prezenței lor la festival, tinerii gherleni au avut un schimb de experiență cu colegii lor străini, învățând și dansurile lor și, invers, membrii celorlalte formații au făcut cunoștință cu coregrafia jocului popular transilvan, semn al colaborării și prieteniei dintre participanții la acest eveniment cultural internațional.

Recent, membrii Ansamblului „Kaláka” din Gherla au onorat Întâlnirea ansamblurilor folclorice „Transylvania Dance House”, de la Odorheiul Secuiesc, unde, de asemenea, s-au bucurat de multe aprecieri din partea organizatorilor și a publicului.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut